Dla zachowania lepszej figury najlepiej latem jeść lekkie ciasta, na przykład ciasto jogurtowe z rabarbarem.
Rabarbar nie cieszy się dobrą opinią u wielu osób, ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Jednak roślina ta zawiera również cenne składniki, takie jak witaminy A, C, E oraz minerały: potas, kwas foliowy czy błonnik.
Z powodu zawartości kwasu szczawiowego rabarbar nie powinien być spożywany w dużych ilościach przez osoby z chorobami nerek czy reumatyzmem.
Istnieje również lecznicza odmiana rabarbaru, która posiada niezwykle cenne właściwości antyoksydacyjne, przeczyszczające a nawet antynowotworowe.
Rabarbar jest byliną, więc warzywem. W kuchni wykorzystujemy ogonki liści tej rośliny, mające kwaskowaty smak i różowy kolor. Najbardziej słodkie są te najmocniej czerwone łodyżki.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem będzie doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty.
Rabarbar często wykorzystywany jest jako dodatek do ciast i dlatego można go użyć do proponowanego przepisu na jogurtowe ciasto.
Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki:
- 2 szklanki mąki Szymanowskiej,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 10 łyżek jogurtu naturalnego gęstego,
- ½ szklanki oleju rzepakowego,
- 2 całe jajka,
- 2 łodygi rabarbaru,
- cukier puder.
Wszystkie suche składniki, to jest mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy wsypujemy do miski i mieszamy dokładnie ze sobą.
Następnie wszystkie mokre składniki, czyli jogurt, jajka oraz olej umieszczamy w drugiej misce i również dokładnie ze sobą łączymy. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Całość przekładamy do kwadratowej formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Po wyrównaniu powierzchni masy, układamy na jej wierzchu umyty, osuszony i pokrojony w niewielkie kawałki rabarbar. Ciasto wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez 50 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem i cieszymy się smakiem i niską kalorycznością, ponieważ zawiera tylko 260 kcal w 100g.