Wilgotne i niezwykle smaczne ciasto, trudno poprzestać na jednym kawałku!
Zawiera w sobie tajemniczy składnik, którego goście zwykle nie mogą odgadnąć. A to dlatego, że nasza tajemnicza cukinia jest tu zupełnie niewyczuwalna. To zatem idealna propozycja na przemycenie tego cennego warzywa w postaci deseru. Smak docenią zarówno dorośli jak i dzieci!
Składniki:
- jedna większa cukinia lub dwie mniejsze – około 400-500g
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru kokosowego, ewentualni zwykły)
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka wcześniej wyjmujemy, by uzyskały temperaturę pokojową.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, możemy też natłuścić i oprószyć bułką tartą lub mąką.
Przygotowujemy cukinię. Jeśli jest młoda, nie musimy jej obierać ani wyjmować pestek.
Cukinię myjemy, końce odcinamy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy by puściła wodę.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy kilka minut na wysokich obrotach miksera, do rozpuszczenia cukru i uzyskania puszystej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy odmierzony wcześniej olej.
Cukinię odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do masy jajecznej.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie suche składniki wsypujemy stopniowo do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i wyrównujemy silikonową szpatułką.
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C około 50 minut (do tak zwanego suchego patyczka). Gdy ciasto jest już upieczone pozostawiamy jeszcze na 10 minut w lekko uchylonym piekarniku (dzięki temu nie opadnie pod wpływem zmiany temperatury). Po tym czasie ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wybornie smakuje jeszcze ciepłe. Smacznego!