Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Kasza jaglana ma właściwości wysuszające i antywirusowe. Stąd jaglankę podaje się przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych.
Kaszę jaglaną często gotuje się w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem – zyskuje wtedy delikatniejszy smak. Ugotowana na sypko, jest dodatkiem do duszonych mięs. Smakuje na słodko z owocami, nadaje się też do zapiekanek, zagęszczania zup i potrawek, robi się z niej kleiki. Grubo zmieloną dodaje się do ciasta na płaskie chlebki.
Dziś proponujemy kotlety z kaszy jaglanej.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 malutka cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Kaszę jaglaną przelej najpierw zimną, potem gorącą wodą, umieść ją w garnku, zalej szklanką wody, przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut na bardzo małym ogniu (nie mieszaj). W tym czasie na łyżeczce oliwy z oliwek podsmaż bardzo drobno pokrojoną cebulę. Cebulę i natkę pietruszki dodaj do ugotowanej kaszy, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotlety i usmaż na złotawy kolor.