Cynamon to popularna przyprawa kuchenna, którą otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego (najbardziej ceniony) oraz wielu innych gatunków tego rodzaju (które rzadko są importowane do Europy, a mają znaczenie tylko dla kuchni regionalnej. Przyprawa występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Cynamon używany jest do przyprawiania zarówno dań słodkich, jak i mięsnych. Wyśmienicie nadaje się do przyprawiania słodkich potrwa na bazie ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie jego ilości poprawiają smak i aromat także gulaszu, baraniny, gotowanych ryb oraz szynki. Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.
Cynamon może posłużyć jako aromatyczny dodatek do herbaty. Wystarczy wsypać małą, płaską łyżeczkę do świeżo zaparzonej herbaty, przykryć talerzykiem i odczekać kilka minut, aby delektować się smakiem i aromatem świetnego trunku.
Uwaga, regularne spożywanie napojów i potraw z dodatkiem cynamonu sprawia, iż zmniejsza się zagrożenie zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Dzięki temu cynamon jest popularnym składnikiem diet mających na celu obniżenie wagi.
Łagodzi on również dolegliwości trawienne i zapobiega infekcjom grzybiczym.