Dieta pomocna przy zaparciach

Trudności w wypróżnianiu to często wstydliwy, jednak bardzo poważny problem wielu osób w starszym wieku. Obniżona aktywność fizyczna, współistniejące choroby i przyjmowane leki zwiększają prawdopodobieństwo zaparć. Regularne przyjmowanie środków przeczyszczających prowadzi jednak do przyzwyczajenia przewodu pokarmowego, dlatego najlepszym sposobem na walkę z zaparciami jest dieta bogata w błonnik. Sprawdź, jakie produkty warto jeść przy zaparciach!

 

Dlaczego błonnik pokarmowy jest tak ważny dla jelit?

Błonnik jest włóknem nietrawionym przez układ pokarmowy. Pomimo, iż nie wchłania się do naszego organizmu, odgrywa istotną rolę dla zachowania zdrowia układu trawiennego. Jego podstawową właściwością jest poprawa ruchu perystaltycznego jelit. Dzięki temu pokarm łatwiej przechodzi przez układ pokarmowy. Ponadto błonnik absorbuje wodę wpływając na zwiększenie masy treści pokarmowej. Rozciąga także ściany odbytnicy ułatwiając wypróżnianie.

Błonnik pokarmowy jest bardzo ważnym składnikiem diety bogatoresztkowej zalecanej w trakcie zaparć. Nie należy jednak wprowadzać go nagle, a systematycznie zwiększać jego ilość do 30-40 g, a w razie potrzeby do 50-60 g dziennie. Ilość błonnika powinna być ostrożnie zwiększana zwłaszcza w przypadku osób, które wcześniej przyjmowały mniej niż 25 g błonnika.

 

Produkty zawierające błonnik – zwiększ ich ilość w diecie przy zaparciach

W przypadku zaparć warto przeanalizować dietę i zwiększyć ilość produktów zawierających błonnik. Należy jednak pamiętać, że w trakcie stosowania diety bogatoresztokowej konieczne jest jednoczesne zwiększenie przyjmowanych płynów! Nadmierna podaż błonnika bez odpowiedniej ilości wody może zaostrzyć dolegliwości.

Duża ilość błonnika zmniejsza wchłanianie niektórych związków odżywczych. Podczas diety bogatoresztkowej należy więc pamiętać również o zwiększeniu ilości składników bogatych w witaminy i minerały, głównie cynk, wapń, żelazo, magnez.

Jeśli dokuczają Ci zaparcia, spożywaj produkty, takie jak:

  • produkty pełnoziarniste, np. pieczywo razowe, gruboziarniste kasze (z wyjątkiem kaszy manny i kuskus), ryż, ciemny makaron, płatki zbożowe, otręby;
  • surowe warzywa, np. fasola, groch, marchew;
  • nasiona roślin strączkowych;
  • surowe owoce, najlepiej ze skórką, np. truskawki, maliny, agrest, kiwi, gruszka, awokado;
  • suszone śliwki, figi, daktyle;
  • tłuszcze pochodzenia roślinnego.


(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *