Dieta przy nieswoistych chorobach jelit – podstawowe zasady w okresie remisji objawów

Nieswoiste choroby zapalne jelit dotyczą przewodu pokarmowego, dlatego niezwykle istotna dla skuteczności łagodzenia objawów jest odpowiednia dieta. Co więcej, w przypadku niektórych schorzeń zrównoważone posiłki mogą uchronić przed przykrymi powikłaniami, takimi jak niedożywienie oraz wydłużyć czas remisji choroby. Poznaj podstawowe zasady żywienia osób chorujących na nieswoiste zapalenia jelit.

 

Jaką dietę stosuje się przy nieswoistych chorobach zapalnych jelit?

Osoby cierpiące na nieswoiste zapalenia jelit ze względu na objawy dotyczące układu pokarmowego są zmuszone do przestrzegania odpowiedniej diety. Podstawą jest eliminacja produktów drażniących ściany jelit. Poza unikaniem pokarmów, które szkodzą danej osobie, niemniej ważne jest wprowadzenie diety wysokowartościowej, co ma na celu uzupełnianie niedoborów powstających w okresie zaostrzenia objawów.

Pacjenci podczas nawrotu dolegliwości często zmuszeni są do tymczasowego wprowadzenia diety ubogiej, zwykle płynnej, tak by zapewnić chorym jelitom odpoczynek. Warto pamiętać, że dieta oszczędzająca jelita powinna trwać jak najkrócej, ponieważ stanowi ryzyko niedożywienia. W miarę ustąpienia objawów dieta powinna być więc stopniowo rozszerzana.

Ponadto, również w okresie całkowitej remisji (wyciszenia) nieswoistych chorób zapalnych jelit konieczne jest stosowanie prawidłowo zbilansowanej diety. Co więcej, osoby chorujące na schorzenia, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, czy choroba Leśniowskiego-Crohna mają zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Warto więc pamiętać, że dieta przy nieswoistych zapaleniach jelit przypomina zrównoważone żywienie osób zdrowych. Dieta powinna przede wszystkim dostarczać wszystkich niezbędnych składników, dlatego należy zwiększyć ilość spożywanych posiłków zawierających m.in.:

  • kwasy tłuszczowe omega 3;
  • naturalne probiotyki;
  • owoce i warzywa.

Przy chorobach zapalnych jelit w okresie wycofania objawów rezygnuje się tylko z tych produktów, które są źle tolerowane przez danego pacjenta! Nieuzasadniona rezygnacja z pewnych produktów jedynie zwiększa ryzyko niedoborów witamin i minerałów.

 

Dieta przy nieswoistych zapaleniach jelit – jakie produkty wykluczyć?

W przypadku nieswoistych chorób zapalnych jelit istnieją pokarmy, które mogą nasilać dolegliwości oraz przyczyniać się do występowania objawów. Odpowiednia dieta może więc stanowić formę profilaktyki, która u części pacjentów pozwala na wydłużenie okresu remisji. Błędem jest jednak wykluczanie z diety pewnych produktów z obawy przed nawrotem choroby. Warto pamiętać, że rezygnuje się jedynie z produktów spożywczych, które wywołują dolegliwości u danego pacjenta, co jest zagadnieniem bardzo indywidualnym. Najczęściej jednak osoby chorujące na wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz chorobę Leśniowskiego-Crohan źle tolerują produkty takie jak np.:

  • ostre i pikantne przyprawy,
  • potrawy smażone i tłuste,
  • napoje gazowane,
  • mocna kawa i herbata,
  • alkohol (przeciwwskazany bezwzględnie).

 

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *