Szukaj

Dietetyczna sałatka z tuńczyka

Dietetyczna sałatka z tuńczyka. Świeże warzywa, głównie sałata i pomidory, tuńczyk w kawałkach, oliwki. Do tego sos na bazie oliwy z oliwek z drobno posiekanym koperkiem lub pietruszką i suszonymi ziołami.
Składniki 2-4 porcje

  • 120g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (1 puszka)
  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • pieprz ziołowy
  • koperek, pietruszka
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidorki kroimy na cztery części, oliwki na połówki lub plasterki jak kto woli. Odsączamy tuńczyka i dodajemy do uszykowanych warzyw. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i drobno posiekaną pietruszkę i koperek. Powstałym sosem polewamy całość sałatki.