Dietetyczna sałatka z tuńczyka. Świeże warzywa, głównie sałata i pomidory, tuńczyk w kawałkach, oliwki. Do tego sos na bazie oliwy z oliwek z drobno posiekanym koperkiem lub pietruszką i suszonymi ziołami.
Składniki 2-4 porcje
- 120g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (1 puszka)
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe
- oliwki
- 20 ml oliwy z oliwek
- pieprz ziołowy
- koperek, pietruszka
- sok z cytryny
Przygotowanie
Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidorki kroimy na cztery części, oliwki na połówki lub plasterki jak kto woli. Odsączamy tuńczyka i dodajemy do uszykowanych warzyw. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i drobno posiekaną pietruszkę i koperek. Powstałym sosem polewamy całość sałatki.