Szukaj

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Te owoce zna każdy, ale nie każdy wie dlaczego warto jeść daktyle.

Były bardzo popularne w Starożytności. W czasach tych stanowiły wręcz fundament pożywienia.

Dzisiaj spotykamy się ze stwierdzeniami, że są na pewno zbyt kaloryczne, ponieważ są bardzo słodkie. Jest to jednak mylna teoria. Daktyle, wbrew pozorom, ułatwiają trawienie i dlatego są chętnie konsumowane przez osoby stosujące diety odchudzające.

Ich wyjątkowe właściwości powodują, że są pomocne w problemach jelitowych, chorobach serca, niedokrwistości, zaparciach i chorobach nowotworowych, dotyczących układu pokarmowego.

Każdy powinien dowiedzieć się dlaczego warto jeść daktyle.

Składnikami daktyli są cenne witaminy, kwas foliowy, minerały oraz w dużej ilości błonnik, który doskonale normalizuje perystaltykę jelit. Minerały zawarte w daktylach to wapń, miedź, żelazo, fosfor, potas, mangan, siarka czy magnez.

Daktyle suszone lub surowe powinny być obowiązkowym składnikiem diety każdego seniora.

Mogą być wspaniałą przekąską miedzy posiłkami a równocześnie przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, dzięki dużej zawartości cennego błonnika. Owoce te pozytywnie wpływają również na budowę mięśni. To niezwykle wartościowe źródło wapnia, który jest niezbędnym budulcem kości. Daktyle niezbędne są w menu osób starszych zagrożonych osteoporozą.

Potas, będący składnikiem daktyli wspiera właściwą pracę układu nerwowego i nerek. Spożywanie tych owoców przyczynia się również do poprawy wzroku. Osoby po wypadkach, po leczeniu farmakologicznym czy ciężkiej chorobie powinny zawsze sięgać po daktyle, ponieważ ich właściwości pomagają w rekonwalescencji. Według najnowszych badań naukowych dzięki spożywaniu daktyli może nastąpić nawet remisja raka.

Daktyle sprawiają również, że czujemy się dłużej syci. Ta szczególna cecha tych owoców powoduje, że znajdują z powodzeniem zastosowanie w odchudzaniu. Daktyle zawierają duże ilości żelaza, co ma istotne znaczenie w leczeniu anemii, zaś siarka w nich zawarta pomaga w walce z alergenami.

Daktyle są jedynymi słodkimi owocami, które można spokojnie spożywać, ciesząc się równocześnie, że przy okazji chudniemy. Spożywając je nasz organizm otrzymuje dużą dawkę energii, ale nie obciążającą dodatkowymi kaloriami, ponieważ zawarty w nich rozpuszczalny błonnik ułatwia ich szybkie trawienie.

Daktyle wspierają pracę serca, poprawiają trawienie oraz wzmacniają nasz system nerwowy. To wspaniałe, że można zjeść coś między posiłkami bez wyrzutów sumienia, że przytyjemy i z pełnym przekonaniem, że dzięki szczególnym właściwościom spożywanych daktyli zapobiegamy chorobom serca, udarom i zawałom.