Szukaj

Dlaczego warto spożywać mrożoną cytrynę

Dlaczego warto spożywać mrożoną cytrynę

Wiemy już, że cytryna jest zdrowa, ale dlaczego warto spożywać mrożoną cytrynę na pewno nie każdy wie.

Mrożona cytryna zyskuje na wartości.

Najnowsze badania wykazują, że limonoidy, naturalne związki obecne w cytrynach i innych owocach cytrusowych utrudniają wzrost komórek rakowych ER + i ER-. Rzuca to nowe światło na znaczenie owoców cytrusowych w profilaktyce raka piersi i wspiera wcześniejsze badania, które wykazały, że spożywanie tego typu owoców może zmniejszyć ryzyko raka piersi.

Ponadto niezwykle ważne jest, aby nie wyrzucać żadnej części cytryny, ponieważ każda jest przydatna. Skórka cytryny daje wspaniały aromat po starciu, można również czyścić nią krany i stalowe zlewy czy blaty kuchenne.

Wszyscy powinni dowiedzieć się, dlaczego warto spożywać mrożoną cytrynę.

Należy kupować  cytryny organiczne, dokładnie je umyć  a następnie umieścić w zamrażarce. Gdy tylko są zamrożone, można rozdrabniać całe owoce, bez uprzedniego ich obierania.

Można posypywać nią zupy, makaron, desery, sałatki, płatki zbożowe i inną żywność. To nie tylko wzbogaca smak posiłku, ale przynosi wiele korzyści zdrowotnych.

Skóra cytryny zawiera 5-10 razy więcej składników odżywczych niż sok z cytryny i jest niezwykle pomocna w detoksykacji organizmu. Cytryny są bardzo wartościowymi owocami i mogą być stosowane we wspomaganiu leczenia wielu schorzeń.

W licznych badaniach zostało potwierdzone, że mrożone cytryny są również niezwykle skuteczne jako wsparcie w leczeniu torbieli, zakażeń bakteryjnych i grzybiczych ze względu na ich silne właściwości przeciwbakteryjne. Wspomaga również leczenie depresji, reguluje  ciśnienie krwi, eliminuje wewnętrzne pasożyty oraz zmniejsza stres i zaburzenia nerwowe.

Dlatego nie wahajmy się i zamrażajmy cytryny aby cieszyć się ich licznymi korzyściami zdrowotnymi.