Ciasto:
Składniki: ¼ kg mąki, 20 g drożdży, 1 łyżka oleju, ½ szklanki ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli.
Sos pomidorowy: pomidory z puszki (lub 3-4 średnie świeże pomidory, bazylia, oregano, sól, pieprz, opcjonalnie słodka i ostra papryka, czosnek).
Przygotowanie ciasta:
Drożdża wymieszać z cukrem i 3 łyżeczkami ciepłej wody i łyżką mąki. Pozostała część mąki połączyć z wodą i łyżką oleju. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć na średniej wielkości blachę do ciasta wysmarowaną olejem. Na ciasto rozsmarować nieco sosu pomidorowego (zmiksowane z ziołami i przyprawami pomidory). Resztę sosu zostawić do polania gotowej pizzy. Na ciasto wyłożyć to, na co mamy ochotę, np. wędlinę, cebulę, ew. pieczarki (wcześniej należy je przysmażyć na patelni), posypać na wierzchu tartym żółtym serem. Pizzę piec w piekarniku o temp. 200 stopni ok. 40 minut. Najlepiej sprawdzać, czy brzegi ciasta się przyrumieniły. Gotową pizzę polać sosem, ew, keczupem. Smacznego!