Syrop z cebuli jest znany od kilkuset lat jako wspaniały, domowy sposób na przeziębienia, kaszel, zwiększenie odporności czy łagodne obniżenie podwyższonego ciśnienie krwi. Spożywanie syropu z cebuli jest szczególnie wskazane jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia.
Nie bez powodu nasze babki tak chwaliły działanie syropu z cebuli. Już dziś wiadomo, że zawiera on wiele witamin o działaniu silnie dezynfekującym i łagodzącym. Uzupełnia niedobory witaminy C, A, B1, B2, PP oraz wielu mikroelementów: cynku budującego odporność przeciwwirusową, przeciwmiażdżycowego selenu, fosforu będącego budulcem kości oraz wapnia.
Jak zrobić syrop z cebuli – przepis
Obierz dwie, trzy cebule (żeby zmniejszyć wydzielanie substancji drażniących, przed obróbką cebuli zmocz nóż – nie będę się one wtedy ulatniały, a połączą się z wodą). Cebulę drobno posiekaj i zasyp dosyć obficie cukrem. Możesz zalać też miodem (ta wersja będzie zdrowsza). Całość odstaw pod przykryciem na około pięć godzin aż cebula puści sok – syrop z cebuli.
Mimo, że syrop jest z ogólnie dostępnych składników, podawaj go jak naturalne lekarstwo. Jeżeli zleci go lekarz, zapytaj dokładnie o dawkowanie. Zwykle zaleca się dwa, trzy razy dziennie po łyżeczce.
Syrop z cebuli – domowy sposób na katar
Jeśli umoczysz w syropie wacik i przyłożysz do dziurki od nosa (posmarujesz delikatnie przy nozdrzach), syrop pomoże też na katar.