Szukaj

Duszonka! grzyby z cebulą

Przepis na przepyszną duszonkę – grzyby z cebulą. Składniki: 12 kg grzybów leśnych, 3 cebule, sól, pieprz kolorowy ziarnisty, przyprawa Kucharek, 5 łyżek oliwy, 3 łyżki jogurtu naturalnego.  

Najpierw oczyścić grzyby, umyć i pokroić w kosteczkę obgotować i odcedzić na druszlaku. W rondelku wlać oliwę , dodać pokrojoną w pół krążki cebulę posypać pieprzem solą i przyprawą uniwersalną i mieszać , w tym czasie dusząc tą cebulę aby trochę zmiękła. Po 20 minutach dodajemy te ugotowane chłodne już grzyby i całość dusimy mieszając aby się nie przypaliło. Dusimy do momentu aż grzyby i cebulką będą miękkie i nabiorą smaku. Jeśli smak nie odpowiada nam to możemy dać więcej soli i przyprawy uniwersalnej , nawet więcej pieprzu, [od koniec możemy dać tak jak lubimy albo jajko wbić do grzybów albo śmietanę , ja lubię z jajkiem i śmietaną . Ale od bardzo dawno zamiast śmietany używam jogurtu naturalnego. Duszonkę gotową podajemy z ziemniakami lub chlebem.