Szukaj

Dyniowe kombinacje

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz zupę, racuchy, farsz do naleśników, ciasto… Pestki dodasz do sałatki lub ciasta. Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza błonnika. Zawiera beta-karoten. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno oprócz mnóstwa witamin i minerałów, zawiera też fitosterole, substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.

Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem
z suszonymi grzybami

Składniki, 4 porcje:
• garść suszonych borowików
• 200 g makaronu w kształcie rurek (u mnie – makaron kukurydziany)
• 1 duża podwójna pierś kurczaka
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 450 g upieczonej w piekarniku dyni, pokrojonej w kostkę
• 1/3 cytryny
• 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
• 1 łyżka masła
• 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
• 4 – 5 łyżek śmietanki do sosów 18%
• 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 10 gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

  • Grzyby opłukać, włożyć do rondelka i zalać 1 szklanką chłodnej wody. Moczyć przez 2 – 3 godziny lub minimum 1/2 godziny. Makaron gotować w osolonej wodzie kilka minut krócej niż podany czas na opakowaniu, odcedzić i włożyć do dużej formy żaroodpornej.
  • Piersi kurczaka przekroić na pół, wyciąć włókna i kostki. Opłukać i osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem, papryką w proszku, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć piersi po około 5 – 6 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione.
  • Dodać upieczoną dynię, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać razem przez około 2 – 3 minuty. Wycisnąć sok z 1/3 cytryny i wyłożyć wszystko na makaron. Skórkę z cytryny pokroić na kawałki i poukładać przy brzegach w naczyniu.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i zeszklić cebulkę. Grzyby wyjąć z wody (wywar zachować) i włożyć na patelnię, dodać 1 łyżkę masła i dusić na małym przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Wlać wywar z grzybów, bulion z kurczaka, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin.
  • Wyjąć grzyby z patelni i powciskać je w przestrzenie między kurczakiem i dynią w naczyniu żaroodpornym. Całość polać sosem grzybowym z patelni. Do środka zapiekanki powciskać gałązki tymianku. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez około 15 – 20 minut, aż kurczak będzie miękki w środku.