Dysfagia, czyli zaburzone połykanie – co to za choroba?

Dysfagia, czyli zaburzone połykanie – co to za choroba

Dysfagia jest to objaw polegający na trudności w przechodzeniu pokarmu w przewodzie pokarmowym. Może mieć różne przyczyny, które zwykle wynikają z poważnych zaburzeń zdrowotnych. Co powoduje tę dolegliwość, czym grozi i jak sobie z nią radzić?

Co to jest dysfagia?

Dysfagia nie jest chorobą, a raczej objawem chorobowym. Trudność lub całkowite uniemożliwienie przełykania zwykle świadczy o współistniejącej chorobie, niekoniecznie dotyczącej jamy ustnej. Najczęściej zaburzone połykanie pokarmów wynika z dolegliwości takich jak np.:

  • nowotwory przewodu pokarmowego: jamy ustnej, języka, gardła, przełyku;
  • nowotwory umiejscowione w tkankach sąsiadujących z gardłem i przełykiem;
  • nowotwory mózgu lub inne zmiany prowadzące do zaburzenia funkcji nerwów czaszkowych;
  • rekonwalescencja po przebytych zmianach nowotworowych, radioterapii i operacjach chirurgicznych w obrębie górnego odcinka przewodu pokarmowego;
  • choroba Parkinsona;
  • stwardnienie rozsiane;
  • stwardnienie zanikowe boczne;
  • choroba Huntingtona;
  • stany zapalne, infekcje bakteryjne i grzybicze – często towarzyszy im ból i trudność przełykania;
  • neuropatia cukrzycowa;
  • refluks;
  • reumatyczne zapalenie stawów;
  • stosowanie niektórych leków, których skutkiem ubocznym może być utrudnione przełykanie;
  • niedobór żelaza;
  • udar mózgu.

 

Dysfagia ustno-gardłowa i dysfagia przełykowa

W zależności od miejsca, w którym dochodzi do zaburzonego przełykania, wyróżniamy dwa rodzaje dysfagii. Pierwszą jest dysfagia ustno-gardłowa kiedy to dochodzi do trudności w przechodzeniu pokarmu z jamy ustnej do gardła. Jeśli pokarm nieprawidłowo przechodzi z gardła do żołądka, schorzenie określa się mianem dysfagii przełykowej.

Chory z dysfagią może odczuwać dolegliwości takie jak:

  • uczucie zalegania pokarmu;
  • trudności w rozpoczęciu połknięcia porcji pokarmu;
  • spadek wagi ciała, który wynika z nieprawidłowego przygotowania pokarmu do trawienia;
  • zachłystywanie się w trakcie posiłku;
  • kaszel;
  • ból i uczucie pieczenia;
  • zgaga;
  • nadmierne wydzielanie śliny,
  • ulewanie podczas posiłków, a nawet wymioty.

 

Jak leczyć dysfagię?

Dobór leczenia zależy od przyczyny, która wywołuje trudności w przełykaniu. W przypadku zdiagnozowania współistniejącego schorzenia należy w pierwszej kolejności podjąć leczenie mające na celu wyeliminowanie lub złagodzenia tejże dolegliwości. Często jednak, choroby wywołujące dysfagię są nieuleczalne, a senior narażony jest na utrudnione połykanie praktycznie nieustannie. Należy wówczas zwracać szczególną uwagę na rodzaj i higienę posiłków.

Najważniejszy jest dobór odpowiedniej diety i postaci posiłków. Często zaleca się dietę płynną, czyli miksowanie wszelkich pokarmów. Utrudnione połykanie sprawia, że pokarm zatrzymuje się w pewnym odcinku przewodu pokarmowego, a suche i twarde pożywienie może dodatkowo podrażniać przewód pokarmowy.

Warto również pamiętać o odpowiedniej pozycji w trakcie posiłku. Pokarmy nie powinny być przyjmowane przez seniora leżącego, ponieważ już samo działanie grawitacji utrudnia przełykanie. Opiekun osoby starszej, która spędza większość czasu w łóżku, powinien zadbać o odpowiednie ułożenie seniora podczas przyjmowania posiłków.

Warto zadbać również o spokój seniora. W żadnym wypadku nie należy pośpieszać osoby starszej i nachalnie nalegać na szybsze jedzenie. Senior z dysfagią powinien mieć zapewniony odpowiedni komfort w trakcie każdego posiłku, nawet zwykłej przekąski.



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *