Papryka faszerowana mięsem
Teraz mamy bardzo dobry czas na dania z papryki. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Proponujemy paprykę nadziewaną mięsem mielonym z ryżem i przyprawami. Składniki: 4 duże papryki 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 100g ryżu jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki ketchupu pół łyżeczki ziół prowansalskich szczypta tymianku szczypta oregano szczypta majeranku sól, […]
Pieczona mozzarella w prosciutto z sosem pomidorowym
Sezon na pomidory trwa. Najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Bezcenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z pomidorów przetworach i daniach. 4 kule mozzarelli 160 g szynki prosciutto 4 pomidory 2 puszki pomidorów pelati sól pieprz 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki pesto genovese Przygotowanie Pomidory z puszki przekładamy do blendera […]
Placki z cukinii
Placki z cukinii to jedno z najprostszych dań letnich. Wyśmienicie smakują z gęstym jogurtem naturalnym skropionym dobrą oliwą. Pycha. Oto przepis. 700g startej na tarce żółtej lub zielonej cukinii 10g soli 2 duże jajka (lub 3 mniejsze) 4 ząbki czosnku 2 szalotki 50g mleka 180-200g mąki spora garść posiekanego koperku listki oberwane z pół pęczka […]
Sorbet z zielonej herbaty
Wiele pomysłów na kawę już był więc czas na herbatkę.Dzisiaj proppnujemy sorbet z zieloną herbatąSkładniki:– 4 porcje herbaty zielonej (np. firmy Rubicon)– 1 l wody– 40 dag cukru– sok z 1 cytryny– 125 ml soku jabłkowego– 10 dag mioduPrzygotowanie:Herbatę zaparzyć w 0,5 l gorącej wody. Wlać do rondelka również 0,5 l wody, dodać miód i […]
Jagodzianki
Składniki: 1/2 kg pszennej mąki3 żółtka10 dag masła3 dag drożdży1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta2/3 szklanki mleka1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)starta skórka z połowy cytrynyszczypta soli nadzienie:2 szklanki jagód3 czubatek łyżki cukru pudru do posmarowania:4 łyżki mleka lukier:2 szklanki cukru […]
Domowa pizza
Ciasto: Składniki: ¼ kg mąki, 20 g drożdży, 1 łyżka oleju, ½ szklanki ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli. Sos pomidorowy: pomidory z puszki (lub 3-4 średnie świeże pomidory, bazylia, oregano, sól, pieprz, opcjonalnie słodka i ostra papryka, czosnek). Przygotowanie ciasta: Drożdża wymieszać z cukrem i 3 łyżeczkami ciepłej wody i łyżką mąki. Pozostała […]
Pieczone jabłka
Pieczone jabłka dobre nie tylko na deser. Polecamy je także osobom liczącym kalorie. Wystarczy kilka minut, aby je przyrządzić. Składniki 2 duże jabłka 2 duże łyżki rodzynek pół łyżeczki cynamonu Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza. Z jabłek wydrążamy gniazda. Zostawiamy wykrojone części jabłka do przykrycia. Do środka wkładamy po jednej dużej łyżce rodzynek […]
Mus czekoladowy
Ruszył sezon truskawkowy, smakosze truskawek proponują przeróżne potrawy z tych przepysznych owoców. Proponujemy mus czekoladowy z czerwonymi owocami. – 150 gramów gorzkiej czekolady – 2 łyżki serka homogenizowanego – 2 białka – 2 łyżki cukru pudru – 2 biszkopty – kilka truskawek – kawa/herbata/likier – mięta Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder i jeszcze […]