Piernik z orzechami
Składniki: 1,5 szklanki cukru, 3szklanki mąki, 1 naturalny kefir (duży kubek, ok.0,5litra), ½ szklanki oleju, 2 łyżeczki sody oczyszczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki cynamonu, 2 jajka. Przygotowanie: Cukier utrzeć z jajkami. Dodać kefir i resztę produktów. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wylać ciasto, na które układamy orzechy włoskie. Ciasto wstawić do rozgrzanego […]
Makowiec na kruchym cieście
Składniki: Masa makowa 50 dag maku, 15 dag masła, 1 kopiasta łyżka mąki, olejek migdałowy, bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, cukier i sól. Mak sparzyć 1 litrem wrzącej wody i zostawić na 12 godzin. Następnie odsączyć z wody na sicie, a potem 3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Zmielony mak zalać niewielką ilością wody i […]
Śledzie rolmopsy
Składniki: ½ kg śledzi solonych, 1 ogórek kiszony, 1 marchew, 3 łyżki oleju Zaprawa octowa: 1/8 litra wody, 1/8 litra octu, 3 łyżki oliwy, średnia cebula, 1 liść laurowy, 3-5-ziaren pieprzu, 1/2 dag soli,1/2 dag cukru. Wykonanie: Śledzie wymoczyć, sprawić z mleczka (wypatroszyć). Wodę z solą i cukrem zagotować razem z warzywami i przyprawami, połączyć […]
Ryba w warzywach, czyli ryba po grecku
Przygotowanie sosu Cztery cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na ¾ szklanki oleju. Dodać ½ kg marchewki, 15dag selera i pietruszki starte na grubej tarce. Połączyć całość z ½ łyżeczką soli, 1/2łyżeczki jarzynki, ½ łyżeczki pieprzu, Do tego dołożyć 3,5 łyżki cukru i 10 goździków. Wszystkie składniki zalać ¼ litra wody i dusić do jej […]
Kapusta z grochem
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 25 dag grochu łuskanego, kminek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i inne przyprawy, 1 łyżka mąki, tłuszcz (jeżeli przygotowujemy wersję postną to masło, jeżeli nie to dodajemy 20 dag słoniny). Przygotowanie Kapustę dokładnie wypłukać, a następnie gotować do miękkości. W trakcie gotowania dodać liść laurowy i ziele angielskie. Oddzielnie […]
Kurczak na ryżu
Składniki: 3 woreczki ryżu, 5 udek kurczaka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, przyprawa do kurczaka. Zalewa: 1 łyżka masła, 2 łyżeczki vegety, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu, ½ łyżeczki słodkiej papryki. Przygotowanie Cebule oraz czosnek obieramy i siekamy. Udka myjemy i przekrajamy na dwie części, a następnie okładamy cebulą i czosnkiem […]
Bułeczki maślane
Bardzo smaczne, mocno maślane, drożdżowe bułeczki z czekoladą… Smak wyjątkowy. Składniki: 2,5 szklanki mąki, 7g drodży instant, 2,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 3/4 szklanki mleka, 120 g roztopionego masła, sezam, czekolada lub dżem. Sposób przygotowania:Do przesianej mąki dodajemy drożdże wymieszane z solą i cukrem. Następnie dodajemy ciepłe mleko i wystudzone, rozpuszczone masło. Odstawiamy w […]
Zapiekanka bolognese pod beszamelem
Składniki 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża lub dwie małe cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa do potraw włoskich 250 gram makaronu ( u mnie świderki) sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka około 150 gram startego na dużych oczkach sera żółtego Przygotowanie […]