Szukaj

Zupa brokułowa z gorgonzolą

Brokuły, czyli kapusta szparagowa. Jest to roślina należąca do grupy kapustowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Była powszechnie uprawiana w starożytnej Grecji i Rzymie. Brokuł znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Można przyrządzać go na wiele sposobów. Prezentujemy zupę krem brokułową z gorgonzolą. Składniki: • 1 brokuł• 50 – 100 g sera […]

Lubisz gotować, zgłoś się do telewizji

Uwielbiasz gotować i eksperymentować w kuchni? Lubisz dobrą zabawę? Masz ciekawą pasję? Nic prostszego! Telewizja TVN poszukuje w Częstochowie chętnych do wzięcia udział w programie „Ugotowani”. W każdym odcinku „Ugotowanych” czwórka nieznajomych z jednego miasta spotyka się przy stole. Każdy z nich przygotowuje trzydaniową kolację według własnego pomysłu i przepisu. Przy okazji uczestnicy „zwiedzają” dom […]

Dyniowe kombinacje

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz zupę, racuchy, farsz do naleśników, ciasto… Pestki dodasz do sałatki lub ciasta. Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza błonnika. Zawiera beta-karoten. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku […]

Rolada z kurczaka

Składniki: 1 kurczak, 70 dag mielonego mięsa (może być wieprzowe), 50 dag pieczarek, 1 jajko, przyprawa typu vegeta, pieprz mielony, 2 łyżeczki majonezu, słodka papryka, 2 cebule. Przygotowanie: Kurczaka myjemy, usuwamy kości, uważając, aby nie uszkodzić skóry. Mięso lekko rozbijamy, nacieramy vegeta i pieprzem. Mielone mięso doprawiamy, dodajemy jajo oraz podsmażone z cebulką pokrojoną w […]

Duszonka! grzyby z cebulą

Przepis na przepyszną duszonkę – grzyby z cebulą. Składniki: 12 kg grzybów leśnych, 3 cebule, sól, pieprz kolorowy ziarnisty, przyprawa Kucharek, 5 łyżek oliwy, 3 łyżki jogurtu naturalnego.   Najpierw oczyścić grzyby, umyć i pokroić w kosteczkę obgotować i odcedzić na druszlaku. W rondelku wlać oliwę , dodać pokrojoną w pół krążki cebulę posypać pieprzem solą […]

Kalafiorowe pyszności

Kalafiorowe kotleciki – przepis nie tylko dla wegetarian. Składniki: duży kalafior, koperek, jajko, bułka tarta, sól, pieprz. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z kroplą octu. Z ostudzonego kalafiora wycinamy głąb, resztę wkładamy do dużej miski. Rozgniatamy (ugotowany kalafior jest na tyle miękki, że można go łatwo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków bądź widelcem). Dodajemy […]

Kapuściane kotleciki

Przepis na kotlety z kapusty seniorki Krystyny Mała główka kapustyJajkoSól, pieprzCebulaMąka Kapustę ugotować, przekręcić przez maszynkę, wycisnąć. Dodać sól, pieprz, jajko, trochę mąki.Cebulę podsmażyć na oleju z odrobiną mąki. Z gotowanej masy formować kotleciki, obtaczać w bułce i piec na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Baran albo owca na talerzu

Cydrowy udziec jagnięcy, gulasz bądź gołąbki z baraniną? Podziel się przepisem na danie z baraniny lub specjał zawierający owczy ser i spraw by pokochali cię internauci. Rusza konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z mięsa baraniego i potrawę zawierającą owczy ser. Zasady są proste – wystarczy przesłać przepis na danie z przynajmniej jednym z tych składników, […]