Od wielu lat pod koniec września w Lubojnie organizowany jest piknik pod nazwą „dzień kartofla” inicjatorem i głównym organizatorem jest wieloletni działacz społeczny z Lubojny Krzysztof Nabiałczyk.Celem tego święta jest przede wszystkim integracja społeczności symbolizowana wzajemną pomocą dla siebie. Jeszcze niedawno wykopki, bo tak się nazywa w naszych stronach zbiór ziemniaków wymagały wzajemnej współpracy wielu ludzi. W okresie kiedy nie było maszyn do ich zbioru lub były one mało dostępne mieszkańcy wsi wspólnie organizowali się aby wspólnie wykonywać tę ciężką i dosyć monotonną pracę. Obecnie takie obyczaje zanikają. Na szczęście w Lubojnie nie zapomniano o tym i raz w roku organizuje się takie święto.
Historia kartofla
Hiszpanie sprowadzili ziemniaki do Europy około 1570 roku, skąd żeglarze rozprzestrzenili uprawę rośliny na cały świat. Europejscy rolnicy początkowo byli wobec nowej uprawy sceptyczni (wierzono na przykład, że jedzenie bulw ziemniaka wywołuje trąd), ale do XIX wieku stała się ona podstawą diety milionów mieszkańców kontynentu i nieodzownym elementem wielu kuchni regionalnych. Jej znaczenie wzrosło do tego stopnia, że niektórzy badacze przypisują uprawie ziemniaka dziewiętnastowieczny gwałtowny wzrost populacji Europy. Jednak przestawienie produkcji rolnej wyłącznie na ziemniaki niosło także niebezpieczeństwa. Niska różnorodność genetyczna odmian kultywowanych w Europie spowodowała, że były one znacznie mniej odporne na choroby, niż odmiany i gatunki występujące w Amerykach. W 1845 przywleczona zza oceanu tzw. zaraz ziemniaczana zniszczyła w ciągu dwóch lat do 90 procent zbiorów ziemniaka w Irlandii. Doprowadziło to do wielkiego głodu i śmierci około miliona osób. Od tego czasu jednak europejskie odmiany wzbogacono genami odmian z Andów, gdzie w jednej tylko dolinie może rosnąć ich ponad sto, a jedno domostwo zwykle hoduje ich ponad tuzin. Dziś dieta przeciętnego mieszkańca Ziemi zawiera ok. 33 kilogramów ziemniaków rocznie. Lokalne znaczenie ziemniaka jest znacznie zróżnicowane: w Europie bulwy są jednym z podstawowych składników codziennej diety i to tu występuje największa ich produkcja. Jednak w ciągu ostatnich kilku dekad konsumpcja ziemniaków zwiększyła się znacząco także w krajach dotąd niemal ich nie produkujących, szczególnie w Azji Południowo-Wschodniej. Obecnie Chiny są największym na świecie producentem ziemniaków, a wraz z Indiami produkują niemal trzecią część światowych zasobów.