Ziemniaki, grule, rzepy, knule, kozale, kartofle, pyry, bulwy, pantówki to gwarowe nazwy znanej wszystkim rośliny, która jest głównym składnikiem wielu potraw przyrządzanych w naszych domach. Tradycyjne dania skomponowane na bazie ziemniaka tj. „kartoflanka”, „kluski tarte”, sałatka jarzynowa pojawiły się na stołach podczas tegorocznych obchodów „Dnia Zimniaka”. Wielka „ziemniaczana” uczta odbyła się w Konopiskach. Inicjatorem oraz organizatorem wydarzenia było KGW Kopalnia.
Przewodnicząca KGW Kopalnia – Ola Szczepańska przywitała wszystkich słowami: „Jest nam bardzo miło ponownie gościć wszystkich Państwa w naszych skromnych progach. „Święto Ziemniaka” stało się tradycyjną, październikową imprezą organizowaną przez nasze KGW. Witam przedstawicieli samorządu Gminy Konopiska oraz wspaniałych mieszkańców. Mam nadzieję, że w kolejnych latach nadal będziemy spotkać się w tak miłym gronie, aby wspólnie świętować rozpoczęcie jesieni. Dziś pragnę zaprosić wszystkich do degustacji potraw oraz wspólnej zabawy. Życzę wszystkim udanego wieczoru.”
Atmosfera wydarzenia (5.10) była doskonała. Członkinie KGW zadbały o strawę – zarówno tą dla ciała jak i dla ducha. W części artystycznej Panie zaprezentowały własną inerpretację hitu końca lat 80 – tych „Biełyje rozy”. Owacjom i brawom nie było końca. Grupę do występu przygotował Henryk Żydek, który sam zaprezentował niemałe umiejętności wokalne.