Niedzielny obiad nie musi wcale być stereotypowo ze schabowym, na pewno wszystkich mile zaskoczą faszerowane patisony.
Te warzywa, kuzyni cukinii i dyni, wyglądają frapująco i są niezwykle delikatne w smaku. Można je faszerować różnymi składnikami i podawać upieczone zarówno na obiad, jak i na kolację. Patisony są niskokaloryczne i zawierają cenne witaminy i minerały. Warto więc przygotować je na niedzielny obiad, szczególnie, jeśli w odwiedziny przyjdą wnuki, które z pewnością zaciekawi oryginalny kształt patisonów.
Aby przygotować faszerowane patisony dla całej rodzinki, potrzebne będą następujące składniki:
- 5 niedużych patisonów,
- 200 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka,
- 50 g ryżu białego,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- zioła prowansalskie,
- mielona słodka papryka,
- suszone pomidory w płatkach,
- 1 szklanka zielonego groszku z puszki,
- połówka papryki ( obojętnego koloru),
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Po dokładnym umyciu patisonów obcinamy ich wierzchołki z charakterystyczną uschniętą łodyżką. Nie wyrzucamy obciętych kawałków, będą nam jeszcze potrzebne w dalszej części przygotowywania tego pysznego dania.
Patisony wydrążamy w środku z pomocą łyżki lub drylownicy. Odkładamy je na bok na chwilę i w tym czasie gotujemy ryż. Odcedzamy groszek z puszki. Następnie na rozgrzanym na dużej i głębokiej patelni oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę a gdy się zeszkli dodajemy rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną paprykę.
Całość mieszamy i dorzucamy mięso mielone. Farsz dusimy mieszając na patelni i dodajemy przyprawy. Gdy już mięso jest gotowe dokładamy do niego ugotowany ryż oraz groszek zielony. Na koniec wsypujemy do farszu posiekaną natkę pietruszki. Napełniamy farszem patisony i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy patisony wcześniej obciętymi końcówkami. Całość wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upieczone patisony można podawać z surówką z białej kapusty i marchewki. Na pewno będą smakowały !