Gastropareza, czyli spowolnienie lub zatrzymanie przeuwania treści pokarmowej z żołądka do jelit to choroba wynikająca z nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uszkodzenie nerwów obwodowych zaburza motorykę przewodu pokarmowego, co skutkuje zaleganiem treści pokarmowej. Choroba ta poza objawami niestrawności i refluksu żołądkowo-przełykowego może prowadzić do wyniszczenia organizmu przez odwodnienie i niedożywienie. Jak więc postępować w przypadku gastroparezy? Jak wygląda leczenie i prawidłowa dieta?
Dieta to podstawa leczenia gastroparezy
Osoby ze zdiagnozowaną gastroparezą powinny szczególną uwagę zwrócić na dietę, która nie jest w tym przypadku wsparciem niwelującym nieprzyjemne objawy, a podstawą postępowania. Pokarm zalegajacy w żołąku wywołuje spore dolegliwości ze strony układu trawiennego, ale wywołuje także objawy ogólnoustrojowe związane m.in. z niedoborami żywieniowymi. Nawracajaće zaparcia lub biegunki, wymioty, zgaga, czy bóle brzucha znacznie obniżają komfort życia. Niestety ze względu na złożone przyczyny gastroparezy obecnie leczenie polega głównie na działaniu zachowawczym oraz niwelującym objawy.
Podstawą leczenia jest dieta lekkostrawna, która przynosi znaczną ulg. Przede wszystkim należy wykluczyć z posiłków pokarmy zawierające tłuszcze oraz błonnik, takie jak:
- tłuste mięso: wieprzowina, baranina, gęsina, łosoś;
- tłuste wędliny;
- tłuste sery;
- pieczywo żytnie i razowe;
- niektóre ciężkostrawne warzywa: kapusta, cebula, ogórki, rzodkiewka, czosnek, suche nasiona strączkowe;
- niektóre owoce: czereśnie, jagody, owoce cytrusowe, wiśnie, gruszki, śliwki;
- napoje gazowane.
W przypadku gastroparezy warto natomiast zwiększyć ilość gotowanych owoców i warzyw, głównie miękkich. Zaleca się spożywanie m.in. płatków zbożowych, jasnego pieczywa, a także soków i przecierów płynnych.
Zaostrzenie objawów gastroparezy często wymaga stosowania przez kilka dni diety półpłynnej lub płynnej, a w skrajnych przypadkach dochodzi do konieczności żywienia preparatami specjalnego przeznaczenia żywieniowego, a nawet stosowania żywienia pozajelitowego.
Alternatywne metody leczenie gastroparezy
Poza wprowadzeniem indywidulanie dobranej diety lekkostrawnej stosuje się leczenie objawowe. Najczęściej lekarz zaleca stosowanie środków zmniejszających wydzielanie soków żołądkowych (inhibitory pompy protonowej), leków przeciwbólowych, a także środków przeciwwymiotnych oraz wpływających na motorykę przewodu pokarmowego.
Ponadto istnieje możliwość niwelowania objawów poprzez stymulację żołądka, zabiegi chirurgiczne, czy wstrzykiwanie toksyny botulinowej.