Trochę inna wersja klasycznego dania. Gołąbki to znane i lubiane danie, jednak przygotowanie jest zwykle dość czasochłonne. Ta wersja jest tak samo smaczna, a jednak prostsza, gdyż nie wymaga zawijania. Polubią ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Idealny obiad dla całej rodziny.
Składniki (około 15 sztuk):
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- cebula
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1/2 szklanki ryżu
- łyżka kaszy manny
- 700g passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki wody lub bulionu
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- świeża bazylia lub natka pietruszki
Przygotowanie :
W niewielkim garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy ryż i gotujemy uważając by się nie rozgotował. Może być ugotowany al dente (podczas późniejszego gotowania zmięknie). Przekładamy na sitko, aby odsączyć z wody i odstawiamy do przestygnięcia.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na małej patelni podgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, podsmażamy chwilę aby się zeszkliła.
Młodą kapustę kroimy na ćwiartki i następnie drobno szatkujemy (możemy też zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
Do miski przekładamy mięso mielone, jajko, kapustę, cebulę, kaszę mannę, ugotowany ryż i przyprawy. Łączymy całość rękoma do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy masę na 15 minut do lodówki.
Po tym czasie formujemy zgrabne, podłużne kotleciki (wyjdzie około 15 sztuk, w zależności od wielkości). W szerokim garnku podgrzewamy passatę z wodą lub bulionem, dodajemy słodką paprykę w proszku i mieszamy. Gołąbki podsmażamy chwilę na suchej lub lekko naoliwionej patelni, z dwóch stron, tak aby mięso się ścięło. Następnie delikatnie przekładamy kotleciki do garnka z sosem pomidorowym. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 30 minut. pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Warto też na koniec dodać świeżą bazylię lub posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli sos wyszedł zbyt rzadki, możemy lekko zagęścić go mąką.
Podajemy z ziemniakami, kromką pieczywa lub bez dodatków – jak lubimy.
Smacznego!