Szukaj

Herbata 'parzona’ na zimno

Robi się coraz cieplej. Wiosna w pełni, a zanim się obejrzymy nadejdzie lato, a wraz z nim, mamy nadzieję, ciepłe, słoneczne dni. W takie ciepłe dni chętnie sięgamy po zimne napoje. Okazuje się, że pragnienie wyśmienicie może gasić herbata i to herbata przygotowana w dość zaskakujący sposób, a mianowicie przy użyciu wyłącznie zimnej wody.

„Zimne parzenie” herbaty to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Natomiast herbaty te są pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Przy takim sposobie przygotowania herbaty  uwalnia się z herbacianych liści znacznie mniej katechin i kofeiny. Smak takiej herbaty jest delikatniejszy, słodszy i gładszy. Zimna woda wyciąga z herbaty zupełnie inny balans smakowy oraz znacznie mniej goryczy.

Wystarczy, że zalejemy herbatę zimną wodą i odstawimy ją na 4 godziny do lodówki, a efekt będzie zaskakujący, pozytywnie zaskakujący. Smacznego.