Jajka z pastą z tuńczyka, żółtka i rukoli, z dekoracją z pomidorków i orzeszków pinii.
Składniki:
• jajka ugotowane na twardo
• tuńczyk w oliwie w puszce
• świeża rukola
• majonez
• sól, pieprz
Dekoracja: liście sałaty, pomidorki koktailowe, orzeszki pinii
Wykonanie:
• Jajka obieram, przekrawam na pół, wyjmuję żółtka i wkładam je do miseczki. Dodaję odsączonego tuńczyka, posiekaną rukolę (wszystkie składniki w mniej więcej równych proporcjach). Delikatnie mieszam. Doprawiam solą, pieprzem i majonezem.
• Farsz wkładam do białek, układam na liściach sałaty, dekoruję plasterkiem pomidorka, majonezem i orzeszkami pinii.
• Rukolę można zastąpić szczypiorkiem lub ewentualnie bazylią. Zamiast majonezu można dodać gęstą śmietanę lub oliwę z oliwek.