Szukaj

Jak uzyskać kolorowe pisanki

Żółte
By uzyskać żółtawy odcień jajek, najlepiej gotować je na twardo wraz z liśćmi brzozy, olchy i młodej jabłoni. Pomocne mogą okazać się także suszone kwiaty jaskrów polnych i rumianku. Suszone kwiaty oraz zioła można kupić w sklepach zielarskich, jeśli ktoś jednak ma w pobliżu takowego sklepu, polecamy suche łupinki cebuli. Barwione w ten sposób jajka mają intensywny i niezmywalny kolor.

Brunatne
By go uzyskać, należy gotować jajka na twardo wraz z łupinkami orzecha włoskiego i igłami jodłowymi.

Zielone
Ugotować jajka wraz z trawą, jemiołą, pokrzywą, liśćmi barwnika lub zielonego żyta. Wówczas jajka uzyskają żywy, zielony kolor.

Różowe
Ten odcień wielkanocnych jajek można uzyskać dzięki gotowaniu jajek z kawałkami świeżego buraka. Im więcej buraka, tym kolor jest mniej różowy, a bardziej buraczany.

Fioletowe
Uzyskamy je dzięki gotowaniu jajek wraz z owocami czarnego bzu.

Niebieskie
Gotować jaja wraz z dużą ilością owoców tarniny.

Czerwone
By jajka były ogniście czerwone, należy gotować je z łupinkami cebuli, owocami czarnego bzu, suszonymi jagodami, korą dębu i szyszkami olchowymi – wszystkim tym na raz.

Pomarańczowe
Jeśli ugotujemy jajka w sporej ilości marchwi i dyni, uzyskamy całkiem ładny pomarańczowy kolor.

Wzorki
Najprostszą metodą zdobienia barwionych naturalnymi sposobami jajek jest delikatne rycie czubkiem ostrego nożyka po powierzchni skorupki, rysując pożądane wzory. Jednak trzeba to robić wyjątkowo delikatnie, by nie spowodować pęknięcia skorupki.

Inną efektowną metodą jest przyłożenie liści pietruszki lub selera naciowego do powierzchni jajka i delikatne obwiązanie jaj cienką nitką albo wsadzeniem ich do pończochy (by listki się nie odlepiły), następnie należy gotować je w wywarze z wybranych ziół. Przylepione liście podczas gotowania dadzą niepowtarzalne wzorki.