Przyjmujemy różnego rodzaju medykamenty i powinniśmy posiadać wiedzę na temat tego, jak działa jedzenie na leki.
Z reguły nie zmieniamy swojego codziennego menu łykając tabletki.
Wiele osób nie rezygnuje nawet z picia alkoholu.
Niejednokrotnie leczenie łączy się z dietą, dlatego wiedza na temat tego, jak działa jedzenie na leki jest niezbędna.
W dietach często zalecane jest picie soku grapefruitowego.
Warto pamiętać, że sok z tego owocu może wchodzić w bardzo niebezpieczne reakcje z niektórymi lekami.
Grapefruit, uznawany za owoc bogaty w witaminy i składniki mineralne, niestety ma właściwości, zaburzające metabolizm leków przeciwhistaminowych w wątrobie i jelicie cienkim.
Może to powodować poważne zatrucia i zaburzenia rytu serca.
Grapefruit należy spożywać 4 godziny przed lub po przyjęciu leków obniżających poziom cholesterolu we krwi i leków uspokajających, ponieważ również z nimi wchodzi w groźne dla zdrowia reakcje.
Większość osób doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że nie należy pić alkoholu w czasie farmakologicznego leczenia.
Alkohol nawet w niedużej ilości zaburza właściwy metabolizm leków a to wzmaga ich działanie.
Nie należy go łączyć z lekami przeciwbólowymi, które zawierają salicyl, ponieważ spowodować to może naruszenie błony śluzowej żołądka, uszkodzenie wątroby czy wystąpienie żółtaczki.
Przyjmując leki:
- przeciwgorączkowe,
- przeciwalergiczne,
- antydepresyjne,
- nasercowe,
- nasenne
nie wolno spożywać alkoholu.
Produkty bogate w błonnik nie powinny być jedzone w czasie stosowania leczenia lekami nasercowymi i antydepresyjnymi.
Błonnik poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziała powstawaniu miażdżycy i umożliwia odchudzanie, jednak przy przyjmowaniu leków na depresję i na serce, może powodować ograniczenie ich wchłania przez organizm.
To naturalnie osłabia działanie tych leków i szkodzi zdrowiu a nawet życiu.
Działanie antybiotyków mogą mocno ograniczać produkty z grupy nabiału, takie jak:
- mleko,
- śmietana,
- biały ser,
- jogurt.
Jony wapnia zawarte w tych produktach łączą się z antybiotykami i tworzą nierozpuszczalne w ludzkim organizmie sole wapnia.
Skuteczność antybiotyków zalecanych w chorobach układu oddechowego czy dróg moczowych, a także leków na osteoporozę może być obniżona z powodu spożywanych jonów wapnia nawet o 50%.
Nabiał możemy jeść zatem 2 godziny przed lub po przyjęciu powyższych leków.
Kawa również nie jest dobrym dodatkiem do lekarstw.
Kofeina wchodzi w reakcję ze składnikiem leków na astmę oskrzelową lub na przewlekłe zapelenie oskrzeli, jakim jest teofilina.
Kawa, coca cola lub napoje energetyczne w połączeniu z tymi lekami może skutkować:
- bólem głowy,
- przyspieszoną pracą serca,
- ogólnym rozdrażnieniem,
- bezsennością.
Kofeina wzmaga również działanie leków przeciwbólowych.
Tłuste jedzenie przyspiesza wchłanianie medykamentów stosowanych przy chorobach serca.
Beta adrenolityki stosowane przy nadciśnieniu tętniczym i arytmii, antydepresanty, leki rozszerzające oskrzela oraz suplementy przeciwpasożytnicze w połączeniu z tłustym jedzeniem mogą skutkować niewydolnością serca.
Powyższe połączenie może spowodować:
- napady drgawek,
- zaburzenia świadomości,
- zaburzenia snu,
- spadkiem ciśnienia.
Tyramina, która wchodzi w reakcję z lekami przeciwgruźliczymi, antydepresyjnymi czy leczącymi zakażenia jelitowo-żołądkowe.
Związek ten znajduje się w niektórych produktach mięsnych, owocach takich jak banany, awokado czy figi oraz w dojrzewających serach i w winie.
Połączenie tych produktów może powodować uwolnienie w organizmie noradrenaliny, skutkujące:
- kołataniem serca,
- skokami ciśnienia,
- nudnościami,
- bólem głowy
- wymiotami.
Z powyższego wynika, jak niezbędna jest wiedza na temat pokarmów jakie spożywamy i ich zachowań w kontakcie z lekami przez nas przyjmowanymi.