Szukaj

Jak działa jedzenie na leki

Jak działa jedzenie na leki

Przyjmujemy różnego rodzaju medykamenty i powinniśmy posiadać wiedzę na temat tego, jak działa jedzenie na leki.

Z reguły nie zmieniamy swojego codziennego menu łykając tabletki.

Wiele osób nie rezygnuje nawet z picia alkoholu.

Niejednokrotnie leczenie łączy się z dietą, dlatego wiedza na temat tego, jak działa jedzenie na leki jest niezbędna.

W dietach często zalecane jest picie soku grapefruitowego.

Warto pamiętać, że sok z tego owocu może wchodzić w bardzo niebezpieczne reakcje z niektórymi lekami.

Grapefruit, uznawany za owoc bogaty w witaminy i składniki mineralne, niestety ma właściwości, zaburzające metabolizm leków przeciwhistaminowych w wątrobie i jelicie cienkim.

Może to powodować poważne zatrucia i zaburzenia rytu serca.

Grapefruit należy spożywać 4 godziny przed lub po przyjęciu leków obniżających poziom cholesterolu we krwi i leków uspokajających, ponieważ również z nimi wchodzi w groźne dla zdrowia reakcje.

Większość osób doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że nie należy pić alkoholu w czasie farmakologicznego leczenia.

Alkohol nawet w niedużej ilości zaburza właściwy metabolizm leków a to wzmaga ich działanie.

Nie należy go łączyć z lekami przeciwbólowymi, które zawierają salicyl, ponieważ spowodować to może naruszenie błony śluzowej żołądka, uszkodzenie wątroby czy wystąpienie żółtaczki.

Przyjmując leki:

  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwalergiczne,
  • antydepresyjne,
  • nasercowe,
  • nasenne

nie wolno spożywać alkoholu.

Produkty bogate w błonnik nie powinny być jedzone w czasie stosowania leczenia lekami nasercowymi i antydepresyjnymi.

Błonnik poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziała powstawaniu miażdżycy i umożliwia odchudzanie, jednak przy przyjmowaniu leków na depresję i na serce, może powodować ograniczenie ich wchłania  przez organizm.

To naturalnie osłabia działanie tych leków i szkodzi zdrowiu a nawet życiu.

Działanie antybiotyków mogą mocno ograniczać produkty z grupy nabiału, takie jak:

  • mleko,
  • śmietana,
  • biały ser,
  • jogurt.

Jony wapnia zawarte w tych produktach łączą się z antybiotykami i tworzą nierozpuszczalne w ludzkim organizmie sole wapnia.

Skuteczność antybiotyków zalecanych w chorobach układu oddechowego czy dróg moczowych, a także leków na osteoporozę może być obniżona z powodu spożywanych jonów wapnia nawet o 50%.

Nabiał możemy jeść zatem 2 godziny przed lub po przyjęciu powyższych leków.

Kawa również nie jest dobrym dodatkiem do lekarstw.

Kofeina wchodzi w reakcję ze składnikiem leków na astmę oskrzelową lub na przewlekłe zapelenie oskrzeli, jakim jest teofilina.

Kawa, coca cola lub napoje energetyczne w połączeniu z tymi lekami może skutkować:

  • bólem głowy,
  • przyspieszoną pracą serca,
  • ogólnym rozdrażnieniem,
  • bezsennością.

Kofeina wzmaga również działanie leków przeciwbólowych.

Tłuste jedzenie przyspiesza wchłanianie medykamentów stosowanych przy chorobach serca.

Beta adrenolityki stosowane przy nadciśnieniu tętniczym i arytmii, antydepresanty, leki rozszerzające oskrzela oraz suplementy przeciwpasożytnicze w połączeniu z tłustym jedzeniem mogą skutkować niewydolnością serca.

Powyższe połączenie może spowodować:

  • napady drgawek,
  • zaburzenia świadomości,
  • zaburzenia snu,
  • spadkiem ciśnienia.

Tyramina, która wchodzi w reakcję z lekami przeciwgruźliczymi, antydepresyjnymi czy leczącymi zakażenia jelitowo-żołądkowe.

Związek ten znajduje się w niektórych produktach mięsnych, owocach takich jak banany, awokado czy figi oraz w dojrzewających serach i w winie.

Połączenie tych produktów może powodować uwolnienie w organizmie noradrenaliny, skutkujące:

  • kołataniem serca,
  • skokami ciśnienia,
  • nudnościami,
  • bólem głowy
  • wymiotami.

Z powyższego wynika, jak niezbędna jest wiedza na temat pokarmów jakie spożywamy i ich zachowań w kontakcie z lekami przez nas przyjmowanymi.