Większość z nas na pewno już doskonale się orientuje, jaki pokarm jest zdrowy a jaki szkodliwy, warto więc teraz poznać sekret jak lepiej wchłaniać zdrowe produkty.
Składniki, jakie zostaną przedstawione, już same w sobie działają prozdrowotnie. Odpowiednia ich kombinacja z innymi produktami wzmacnia jednak ich działanie, poprzez ułatwione wchłanianie zawartych w nich wartościowych czynników.
Badania naukowe dowodzą, że pewne połączenia produktów spożywczych dają doskonałe rezultaty korzystne dla zdrowia.
Może wydawać się to zaskakujące, ale idealnie współpracują ze sobą jabłka i czekolada.
Znajdujące się w jabłkach katechiny oraz enzymy do spółki z zawartym w czekoladzie antyoksydantem kwercetyną:
- działają wzmacniająco na odporność organizmu,
- usprawniają pracę mózgu,
- wspierają pracę serca i układu krwionośnego,
- ograniczają ryzyko zawału, udaru czy choroby nowotworowej.
Warto spróbować więc pysznego deseru, jakim będą starte jabłka na tarce, wymieszane z żelatyną i po zastygnięciu polane cienką warstwą ciepłej czekolady.
Wiemy w czym są wartościowe składniki, ale nie wiemy jak lepiej wchłaniać zdrowe produkty
W wielu domach na świecie codziennie rano je się płatki owsiane i pije świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. I dzieje się tak nie bez przyczyny.
W obu tych produktach znajdują się fenole, które wpływają korzystnie na odtruwanie i oczyszczanie organizmu z resztek przemiany materii i wszelkich toksyn, poprawiając jednocześnie prace układu trawiennego.
Zawsze przekonywano nas, ze pietruszka ma w sobie więcej witaminy C, niż cytryna i nikt nie wpadł na to, że dopiero razem oba te produkty mają naprawdę potężną moc.
Dzięki witaminie C z cytrusów następuje lepsze wchłanianie żelaza zawartego w pietruszce. Oba produkty razem działają wzmacniająco na nasz system odpornościowy i usprawniają procesy metaboliczne.
Każdy wie, z porad naszych mam i babć, że do gotowanych warzyw i zup warzywnych należy dodawać trochę prawdziwego masła. Tłuszcz pomaga w procesie rozpuszczania niektórych witamin i ich przyswajania przez organizm.
Zdziwi wszystkich fakt, że w wieprzowinie jest coś zdrowego i dlatego powinniśmy ją jeść, jednak nie za często, ponieważ jest tłusta. To coś cenne w niej zawarte, to selen niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, hamujący na przykład wzrost komórek nowotworowych.
By działał najskuteczniej warto spożywać wieprzowinę w towarzystwie brukselki, będącej źródłem sulforafanów, substancji organicznych, które aż 13 krotnie wspomagają wchłanianie selenu.
Na pewno wiele osób natknęło się w menu restauracyjnym na sałatkę z wątróbką, która tradycyjnie jest i była spożywana duszona z cebulką z ziemniakami pure.
Jak wiadomo wątróbka to skarbnica żelaza, produkt zalecany zawsze przy wszelkiego rodzaju anemiach.
Niedobór żelaza powoduje ciągłe zmęczenie, osłabienie metabolizmu a nawet problemy z pracą serca, mózgu czy układu krwionośnego.
Wątróbka jest w takiej sytuacji skuteczną pomocą w uzupełnieniu braków cennego minerału. Przyswajanie żelaza z wątróbki ułatwi odpowiednia porcja witaminy C, dlatego warto tak skomponować danie, by jakiś składnik ją zawierał.
Może to być sałatka z wątróbką, pomidorami i nawet cytrusami, ale również dodatek w postaci surówki z kapusty kiszonej do klasycznie podanej z ziemniakami wątróbki z cebulką.
A może macie Państwo jakieś własne, genialne recepty na zdrowe łączenie produktów, które spożywacie?