Sezon na maliny w pełni. Warto cieszyć się świeżymi owocami, a także pomyśleć o przygotowaniu soku z malin. Maliny są owocami nie tylko bardzo smacznymi, ale także niezwykle zdrowymi. Są wykorzystywane w leczeniu różnych dolegliwości. Owoce malin zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, cukry. Są również źródłem wielu witamin – C, E, B1, B2, B6 oraz substancji mineralnych, w tym potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Liście malin wykorzystywane do przygotowywania naparów i herbat, zawierają flawonoidy, kwasy organiczne i soki mineralne.
Maliny wspomagają nasz organizm:
- Podczas przeziębienia i gorączki działają przeciwgorączkowo i napotnie, gdyż zawarty w nich kwas salicylowy stymuluje pracę gruczołów potowych, a dodatkowo olejki eteryczne rozgrzewają nasz organizm.
- Posiadają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
- Wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, wspomagają pracę serca i dzięki minerałom w nich zawartym działają przeciwmiażdżycowo.
- Zawartość miedzi i żelaza wspomaga w zmaganiu się z anemią.
- Skarżącym się na dolegliwości nerek zaleca się spożywanie malin ze względu na potas, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową.
- Bogactwo witamin w malinach wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy.
- Zawarte w nich silne antyoksydanty, polifenole, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają proces starzenia się organizmu.
- Będący ich składnikiem kwas elagowy, który zaliczany jest do grupy silnych antyoksydantów, wzmacnia odporność organizmu i według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.