Szukaj

Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi

Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi

Jak dostosować dietę do potrzeb organizmu, może trzeba spróbować zasady jedz zgodnie ze swoją grupą krwi.

Odpowiednio dobrana dieta zapewnia witalność i dobrą kondycję. Pomaga zachować właściwą masę ciała i smukłą sylwetkę, opóźnia procesy starzenia, zapobiega chorobom, pozwala przezwyciężać różne dolegliwości.

Każda grupa krwi ma własną grupę produktów wskazanych i zabroniony.

Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi a nie grozi Ci nadwaga czy choroby

Spożywanie przez osoby z grupą krwi B potraw niewskazanych może wywoływać zmęczenie, powodować tycie, zatrzymanie płynów lub hipoglikemię (groźny spadek cukru we krwi). Należy więc odpowiednio dopasować produkty do posiadanej grupy krwi.

W przypadku diety dla grupy krwi B wskazane są:

– ryby: dorsz, makrela, pstrąg, sardynka, morszczuk, szczupak, jesiotr, sola, morlesz
– zielone warzywa – pomagająca w metabolizmie: bakłażan, botwinka, brokuły, pietruszka
– mięso: baranina, wątróbka, jagnięcina,
– jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne: mleko, jogurt, jaja, kefir, ser feta, – tłuszcze: oliwa z oliwek
– przyprawy: chrzan, cayenne, imbir.

Należy pamiętać, że tyciu sprzyja w tym przypadku jedzenie kukurydzy, soczewicy, kaszy jaglanej, orzeszków ziemnych i siemienia lnianego. Szkodliwe są również rośliny strączkowe, które spowalniają metabolizm oraz pszenica zakłócająca procesy trawienne i łatwo się odkładająca w postaci tłuszczu.

Dietę mogą stosować wszyscy o ile nie mają problemów z tarczycą i zaburzeniami trawiennymi. Wymaga zjedzenia 3 – 5 posiłków dziennie oraz aktywności fizycznej. Jest dobrze zbilansowana i urozmaicona.

Większość produktów, która jest niewskazana dla osób z grupą A bądź B, jest na ogół nieodpowiednia także dla grupy AB. Warto jednak podkreślić, że ludzie z tą grupą krwi są silniejsi i aktywniejsi niż osoby z grupą A.

Niestety z badań wynika, że osoby z grupą krwi AB mogą mieć niski poziom kwasu żołądkowego (typowy dla grupy A), a jednocześnie typową dla grupy B łatwość trawienia mięsa. Połączenie to stwarza czasami problemy. Osoba z grupą krwi AB lubi spożywać dużo mięsa, ale nie ma wystarczająco dużo kwasów żołądkowych, który by je trawiły. Dlatego dietetycy zalecają posiadaczom grupy AB ograniczenie ilości spożywanego mięsa.

Dla osób z grupą krwi AB polecane są następujące produkty:
– tofu – pomaga w efektywnym metabolizmie,
– artykuły mleczne – regulują produkcję insuliny,
– ryby i owoce morza – pomagają w efektywnym metabolizmie,
– ananas – pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit,
– zielone warzywa – pomagają w efektywnym metabolizmie,
– mięsa i drób – baranina, indyk, jagnię, królik,
– jaja i nabiał – jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski
– orzechy i pestki – kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych.

Menu dla osób z grupą krwi AB jest umiarkowane pod względem zawartości kalorii i zbilansowane dla skutecznego metabolizmu.

Osoby z grupą krwi A stosujące tę dietę na początku dość szybko chudną. Spowodowane jest to rezygnacją z mięsa i nabiału, które są źle trawione przez organizm ludzi z grupą B.

Metabolizm spowalnia pożywienie pochodzenia zwierzęcego, nabiał, fasola nerkowata, limejska oraz spożywana w nadmiarze pszenica. Zalecane są natomiast następujące pokarmy:
– oleje roślinne, które zapobiegają zatrzymywaniu płynów,
– produkty sojowe wzmagają skuteczność trawienia,
– warzywa – wzmagają skuteczność trawienia
– ananasy – zwiększają utylizację kalorii, przyspieszają ruch robaczkowy jelit.

Osoby z grupą krwi A powinny jeść produkty zdrowe, niskotłuszczowe, w naturalnej postaci (np. świeże owoce, surowe warzywa).

Osoby posiadające grupę krwi 0 mają dość silny system odpornościowy i samodzielnie zwalczają większość infekcji. Muszę jednak pamiętać, że zagrożeniem są dla nich jajka i nabiał.

Utratę wagi u osób z grupą krwi 0 obserwuje się po odstawieniu przez nich zbóż, chleba i roślin strączkowych. Zawarte w tych produktach lektyny odkładają się w tkankach mięśniowych i utrudniają wysiłek fizyczny. Dlatego zdrowiu osób z grupą krwi 0 nie sprzyjają: soczewica, kapusta, kalafior, brukselka, gorczyca, kukurydza, fasola nerkowata oraz gluten pszenicy. Unikać również należy bekonu, gęsi, szynki i wieprzowiny.

Zgrabną sylwetkę można uzyskać jedząc: owoce morza, sól jodowaną, czerwone mięso, kapustę włoską, szpinak, brokuły, baraninę, cielęcinę, jagnięcinę, dziczyznę, podroby, wołowinę.

Warto pamiętać o powyższym spożywając świąteczne posiłki.