Szukaj

Kalafiorowe pyszności

Kalafiorowe kotleciki – przepis nie tylko dla wegetarian. Składniki: duży kalafior, koperek, jajko, bułka tarta, sól, pieprz.

Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z kroplą octu. Z ostudzonego kalafiora wycinamy głąb, resztę wkładamy do dużej miski. Rozgniatamy (ugotowany kalafior jest na tyle miękki, że można go łatwo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków bądź widelcem). Dodajemy posiekany pęczek koperku, 1 jajo, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Aby kotlety były bardziej chrupkie możemy je zapiekać również w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Blachę smarujemy tłuszczem, układamy na niej kotlety i zapiekamy. Po 15 minutach przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 minut.