Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 25 dag grochu łuskanego, kminek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i inne przyprawy, 1 łyżka mąki, tłuszcz (jeżeli przygotowujemy wersję postną to masło, jeżeli nie to dodajemy 20 dag słoniny).
Przygotowanie
Kapustę dokładnie wypłukać, a następnie gotować do miękkości. W trakcie gotowania dodać liść laurowy i ziele angielskie. Oddzielnie ugotować groch. Połączyć kapustę z grochem, dodać do całości kminek i inne przyprawy. Uwaga: smak kapusty z grochem poprawia wywar z gotowanych ziemniaków. Można go dodać pod koniec gotowania.
Do całości można dołożyć zasmażkę. Jeżeli szykujemy wersję postną- zasmażkę przygotowujemy z mąki i masła, jeżeli nie, dodajemy do całości przesmażoną na złoty kolor słoninę.