Szukaj

Kawa mrożona z mlekiem i brązowym cukrem

Dwie duże, wysokie szklanki włożyć do zamrażarki aby się schłodziły. Zaparzyć kawę, wlać do kubka i ostudzić w zimnej wodzie. Włożyć lód do pojemnika blendera, dodać cukier, mleko, ostudzoną kawę i opcjonalnie lody lub mleko skondensowane. Zmiksować przez kilka sekund. Wyjąć zimne szklanki z zamrażarki, wlać kawę (najlepiej z wysoka aby powstała dodatkowa piana), włożyć dodatkowe kostki lodu i posypać dodatkowym brązowym cukrem. Można też udekorować bitą śmietaną. Kawę najlepiej podawać od razu po przelaniu do szklanek, wówczas jest najwięcej piany, z czasem jej ilość maleje.

Składniki, 2 porcje:
• 250 ml mocnej kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem (np. 2x podwójne espresso, kawa z ekspresu przelewowego, przedłużona kawa z 2 kapsułek, ewentualnie około 4 łyżek zaparzonej kawy zbożowej)
• 100 ml zimnego mleka (pełnego, 3,2%)
• 4 łyżeczki brązowego cukru (lub białego)
• 6 – 8 kostek lodu
• dodatkowy lód do podania i brązowy cukier do posypania
• opcjonalnie – 1 gałka lodów waniliowych lub śmietankowych lub 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego oraz bita śmietana do dekoracji

więcej:www.kwestiasmaku.pl