Szukaj

Kotleciki gryczane

Kotleciki gryczane poleca seniorka Anna. Danie przeznaczone nie tylko dla wegetarian. Palce lizać!

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 100 g chudego twarogu
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżeczki oleju
  • pieprz i sól do smaku

Kaszę gotuj około 15 minut, cebulę podsmaż na 1 łyżeczce oleju. Do miski wsyp ugotowaną kaszę, aby troszkę przestygła. Następnie dodaj ostudzona cebulę, rozkruszony twaróg, otręby, pietruszkę oraz jajko, wciśnij czosnek. Przypraw do smaku pieprzem i solą i dobrze wymieszaj. Płaskie naczynie żaroodporne posmaruj łyżką oleju. Z masy uformuj 6 kotlecików i ułóż je w naczyniu. Kotleciki mogą się trochę rozpadać przy formowaniu, ale zetną się pod wpływem temperatury. Zapiekać je w temperaturze ok 200C ok 30 minut.