Kotleciki gryczane poleca seniorka Anna. Danie przeznaczone nie tylko dla wegetarian. Palce lizać!
Składniki:
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 100 g chudego twarogu
- 3 łyżki otrębów pszennych
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżeczki oleju
- pieprz i sól do smaku
Kaszę gotuj około 15 minut, cebulę podsmaż na 1 łyżeczce oleju. Do miski wsyp ugotowaną kaszę, aby troszkę przestygła. Następnie dodaj ostudzona cebulę, rozkruszony twaróg, otręby, pietruszkę oraz jajko, wciśnij czosnek. Przypraw do smaku pieprzem i solą i dobrze wymieszaj. Płaskie naczynie żaroodporne posmaruj łyżką oleju. Z masy uformuj 6 kotlecików i ułóż je w naczyniu. Kotleciki mogą się trochę rozpadać przy formowaniu, ale zetną się pod wpływem temperatury. Zapiekać je w temperaturze ok 200C ok 30 minut.