Przepis dla tych, którzy lubią kotlety warzywne. Soja jest pożywna i jedząc takie danie przez długi czas będziemy czuli sytość. Kotlety można podać w zestawieniu z surówką czy gotowanymi warzywami albo z sosem np. tzatziki.
Składniki:
1 szkl suchej soi
2 jajka
2 ziemniaki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
sól
pieprz
szczypta chili
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
bułka tarta – opcjonalnie
olej
Wykonanie:
Soję zalewamy wodą i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości.
Jeśli nie zostały nam z dnia poprzedniego ugotowane ziemniaki, obieramy surowe i gotujemy razem z soją.
Przestudzoną, odcedzoną soję i ziemniaki wrzucamy do misy blendera.
Dodajemy jajka, starty ząbek czosnku, pietruszkę i przyprawy, miksujemy aż składniki rozdrobnią się i połączą w masę.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju.
Zwilżonymi w wodzie rękami formujemy kotleciki, które możemy lekko obtoczyć w bułce tartej (ale nie jest to konieczne), kładziemy na patelni.
Smażymy na rumiano z obu stron.