Wszyscy znają już placki z cukinii, robione na wzór placków ziemniaczanych, ale pyszne są również kuleczki z cukinii.
Są wyborną przekąską, gdy brakuje czegoś do podgryzania w czasie oglądania serialu czy meczu.
I co ważne nie mają dużo kalorii. Będą wspaniałym uzupełnieniem i urozmaiceniem diety seniora.
Są wygodne w konsumpcji, ponieważ są małych rozmiarów.
Można je jeść rękoma, więc starsza osoba świetnie sobie z nimi poradzi bez pomocy opiekuna.
Można również podać je jako elegancką przystawkę na ciepło lub na zimno, gdy wpadną goście.
Kuleczki będą na pewno wyglądały zachęcająco na liściach zielonej sałaty.
Zaletą kuleczek z cukinii jest to, że ich się nie smaży a piecze.
Mała ilość składników potrzebnych do przygotowania dania powoduje, że jest to przepis, którego wykonanie zajmuje mało czasu i nie jest obciążający finansowo dla portfela.
Kuleczki z cukinii to pyszna i tania przekąska.
W co zatem należy się zaopatrzyć, by powstały smaczne i zdrowe kuleczki z cukinii?
- 3-4 nieduże cukinie zielone lub żółte,
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 2 jajka,
- ser żółty twardy, starty – około 20 dag
- ząbek czosnku lub łyżeczka sproszkowanego czosnku
- sól i pieprz
Cukinię myjemy, osuszamy i po obcięciu końcówek ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski ze startą cukinią dodajemy łyżkę soli.
Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok na kilkanaście minut.
W tym czasie wyjmujemy z piekarnika jedną blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia, włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 180°C.
Nasolona cukinia puści wodę, podobnie jak to dzieje się z ogórkami świeżymi przygotowywanymi na mizerię.
Wodę z cukinii odlewamy a samą cukinię musimy solidnie odcisnąć, by nie była mokra.
Możemy zrobić to po prostu na sitku, ale również z pomocą tetrowej pieluchy, w którą przekładamy cukinię a następnie mocno skręcamy w sakiewkę, by nadmiar wody został odsączony.
Pozbawioną wody cukinię przekładamy do miski.
Do cukinii dodajemy bułkę tartą, wbijamy dwa całe jajka, wsypujemy starty żółty ser oraz pieprz.
Jeśli ktoś lubi może dodatkowo uzupełnić całość o posiekaną natkę pietruszki, dla zdrowia.
Wszystko razem dokładnie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy, z której następnie formujemy małe kulki wielkości piłeczki ping pongowej.
Kuleczki układamy obok siebie, w rzędach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Zaletą kuleczek z cukinii jest również krótki czas ich przygotowywania.
Kuleczki są gotowe po około 15 minutach.
Można je podawać na ciepło albo na zimno, z sosami lub zielonymi sałatami.
Tanio, szybko, zdrowo i smacznie. W sam raz dla seniora.