Domowe słodycze możemy wykonać sami z dosłownie kilku składników.
Kulki mocy nie dość, że zaspokajają chęć na coś słodkiego, to jeszcze są zdrowe i naprawdę proste!
Warto zaopatrzyć się w sporą paczkę suszonych daktyli, gdyż można z nich stworzyć przepyszne cuda. Są bardzo słodkie, a po zmiksowaniu tworzy się z nich mus, który jest bazą do naszych kulek.
Warto wiedzieć, że daktyle posiadają wiele cennych dla nas właściwości. Są źródłem błonnika, działają na nasz organizm przeciwzapalnie, a wysoka zawartość potasu pomoże w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Potas wspomaga funkcjonowanie naszych mięśni, tym samych zapobiegając uczuciu zmęczenia, stąd daktyle stały się głównym składnikiem naszych energetycznych kulek mocy.
Poniżej kilka przykładowych przepisów, które z pewnością zasmakują entuzjaści wszelkich słodkich łakoci.
Do ich wykonania używamy blendera z pojemnikiem i ostrzem w kształcie litery S.
Kulki orzechowe
Składniki:
- szklanka suszonych daktyli
- łyżka masła orzechowego
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy i rozdrabniamy w blenderze na mus. Do musu dodajemy masło orzechowe i drobno posiekane orzeszki ziemne. Całość łączymy i formujemy zgrabne kulki.
Gotowe!
Kulki owsiane
Składniki:
- szklanka suszonych daktyli
- 1/2 szklanki płatów owsianych
- łyżka kakao lub karobu
Przygotowanie:
Płatki owsiane drobno mielimy i przesypujemy do miski.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy i rozdrabniamy w blenderze na mus. Łączymy masę daktylową z płatkami i kakao. Powstanie plastyczna masa, z której z łatwością uformujemy kulki na jeden kęs.
Kulki amarantusowe
Składniki:
- szklanka daktyli
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- łyżka kakao
Przygotowanie:
Orzechy laskowe mielimy dość drobno w pojemniku blendera. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy i rozdrabniamy w blenderze na mus. Łączymy masę daktylową z resztą składników. Z powstałej masy formujemy zgrabne kuleczki.
Do obtoczenia gotowych kuleczek możemy użyć:
– drobno posiekanych orzechów
– wiórków kokosowych
– mąki kokosowej
– kakao
– lub polać je rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Kulki mocy możemy przechowywać do tygodnia w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!