Składniki: 3 woreczki ryżu, 5 udek kurczaka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, przyprawa do kurczaka.
Zalewa: 1 łyżka masła, 2 łyżeczki vegety, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu, ½ łyżeczki słodkiej papryki.
Przygotowanie
Cebule oraz czosnek obieramy i siekamy. Udka myjemy i przekrajamy na dwie części, a następnie okładamy cebulą i czosnkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, a na nim układamy mięso, Składniki zalewy zagotowujemy w 1,5 litrze wody, a następnie wlewamy do naczynia z ryżem i mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!