Szukaj

Kurkuma dla koloru i zdrowia

Zmielony korzeń w przemyśle stosowany jest jako barwnik masła, sałatek, ryżu, makaronu i pizzy. Kurkumą przyprawia się sosy, potrawy z drobiu, dania z ryżu, zupy kremowe i omlety celem nadania potrawom żółtego koloru oraz dla lepszego ich strawienia. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i soi. Używana jako tańszy zamiennik szafranu. Pomimo odmiennych walorów smakowych również nadaje potrawom żółty kolor.
Kurkuma zawiera kurkuminę, wykazującą właściwości lecznicze. Przyprawianie dań kurkumą może poprawiać odporność na choroby zakaźne. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe (w niektórych typach raków).

Efektywna jest w leczeniu dyspepsji, wrzodów żołądka i zespołu jelita drażliwego (zastosowana w małych dawkach). Obniża poziom cholesterolu. Może hamować tworzenie zakrzepów w naczyniach. Wykazuje działanie ochronne na wątrobę oraz hamuje produkcję kamieni żółciowych. Kurkuma znacznie spowalnia gromadzenie beta-amyloidu, substancji odpowiedzialnej za rozwój choroby Alzheimera.