Szukaj

Leczo wegetariańskie

Leczo z cukinią, pieczarkami i bakłażanem, doprawion?e suszonym oregano. Leczo można zawekować i przechować na później, można też przełożyć do woreczków i zamrozić.
Składniki:

• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula (np. cukrowa)
• 1/3 papryczki chili
• 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy
• 2 papryki (mogą być różne kolory)
• 1 mała lub średnia cukinia
• 150 g pieczarek
• 1 mały bakłażan
• 2 pomidory
• 250 g domowego przecieru pomidorowego lub gotowej passaty w butelce
• 1/2 łyżeczki papryki w proszku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1/2 łyżeczki cukru
• około 1/2 łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą wysoką patelnię lub do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć czosnek i podgrzewać przez kilkanaście sekund, dodać cebulę oraz papryczkę chili w całości. Smażyć przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli.

  • Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę. Zwiększyć ogień (podczas dodawania kolejnych warzyw ogień musi być dość wysoki), dodać pokrojoną cukinię i smażyć przez 2 minuty.

  • Dodać łyżkę oliwy, pokrojone na plasterki pieczarki oraz pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Smażyć przez około 10 – 12 minut, od czasu do czasu warzywa przemieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Pokroić w kostkę i razem z sokiem wrzucić do warzyw. Dodać passatę pomidorową, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano, doprawić cukrem i gotować przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Gdyby leczo było za gęste rozcieńczamy je gorącą wodą lub bulionem.