Szukaj

Makowiec na kruchym cieście

Składniki:

Masa makowa  50 dag maku,  15 dag masła, 1 kopiasta łyżka mąki, olejek migdałowy, bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, cukier i sól.

Mak sparzyć 1 litrem wrzącej wody i zostawić na 12 godzin. Następnie odsączyć z wody na sicie, a potem 3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Zmielony mak zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu godzinę, uważając, żeby mak się nie przypalił.

Pod koniec gotowania dodać cukier i sól do smaku, połączyć z olejkiem wraz z bakaliami. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę wlać do maku, dobrze wymieszać, a potem zdjąć wszystko z ognia.

Ciasto

Składniki  1/2 kg   maki pszennej, 25 dag margaryny, 1 szklanka cukru, 3 żółtka, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 paczka cukru waniliowego.

Wykonanie

Mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną, a następnie dodać żółtka i śmietanę i szybko wyrobić. Ciasto włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Ok. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę i podpiec na złoty kolor. Na wystudzony i podpieczony placek wyłożyć zimną masę makową. Wyrównać powierzchnię i ozdobić paskami z reszki nieupieczonego ciasta. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 170-180 stopni.