Szukaj

Masło orzechowe jest zdrowe

Masło orzechowe jest zdrowe

Większość osób na pewno wątpi w to, że masło orzechowe jest zdrowe.

A jednak wartości prozdrowotne masła orzechowego zostały potwierdzone badaniami naukowymi.

Masło orzechowe paradoksalnie wspomaga dietę odchudzającą, mimo, że powszechnie uważane jest za tuczące.

To doskonała kombinacja cennego białka i skutecznie czyszczącego organizm błonnika. Kanapka z masłem orzechowym gwarantuje doskonały zastrzyk energii, ale również przyspiesza trawienie. Czujemy się syci i najedzeni i to uczucie utrzymuje się bardzo długo, więc nie sięgamy po kolejne posiłki i dzięki temu nie tyjemy.

Łyżka masła orzechowego jest wydajnym paliwem dla naszego naszego organizm, które go nie obciąża a takie działanie pozwalają nam zachować prawidłową wagę.

Warto przekonać się dlaczego masło orzechowe jest zdrowe.

W tej jednej łyżce masła orzechowego znajdziemy aż 3 mg skutecznego antyoksydanta, czyli związku wychwytującego wolne rodniki w organizmie. Jest nim, w tym wypadku, zawarta w maśle orzechowym witamina E, zwana witaminą młodości. Inne cenne składniki masła orzechowego to magnez (49 mg) wspierający nasze kości i mózg, potas (208 mg), który konieczny jest dla dobrej pracy serca i mięśni oraz witaminę B6 (0,17 mg), która decyduje o funkcjonowaniu systemu nerwowego.

Według wyników naukowych badań spożywanie masła orzechowego jest związane ściśle z profilaktyką chorób serca, cukrzycy i wielu innych poważnych chorób.

2 łyżki masła orzechowego spożywane codziennie przez 5 dni gwarantują obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę o prawie 30%. Zaobserwowano, że osoby, które chorują na cukrzycę II i w swej diecie posiadają masło orzechowe, wykazują mniejszą otyłość brzuszną aniżeli ludzie, którzy jedzą produkty obfitujące w węglowodany czy nasycone tłuszcze.

Składnikiem masła orzechowego są również tłuszcze, lecz są to pozytywnie działające kwasy tłuszczowe jednonienasycone, wspierające pracę serca.

Przy zakupie masła orzechowego warto zwrócić uwagę na jego skład. Oczywiście im mniej chemii tym lepiej, ale również ważne jest, by zawartość sodu i cukru była jak najmniejsza.