Szukaj

Miażdżyca – czy można jej zapobiegać?

Miażdżyca – czy można jej zapobiegać

Miażdżyca jest spowodowana stanem zapalnym mającym miejsce w ścianach tętnic. Różne czynniki mogą uszkadzać wewnętrzną warstwę komórek naczyń czyli śródbłonek. W następstwie tego stanu dochodzi do odkładanie się cząsteczek cholesterolu w ścianie naczynia i rozwoju stanu zapalnego. Długotrwałe procesy zapalne w śródbłonku prowadzą do powstania zwłóknienia wszystkich warstw naczynia oraz do zaburzonego przepływu krwi. Blaszki miażdżycowe powstające w ścianie naczyń składają się z pokrywy i rdzenia lipidowego. Powiększanie się blaszek prowadzi do powstania tętniaka, gdyż dochodzi do zmian w budowie tętnicy polegających na poszerzeniu się średnicy zewnętrznej w tętnicy. Zakrzep powstaje w momencie ścieńczenia pokrywy blaszki miażdżycowej, co doprowadza do zaczopowania tętnicy.

Czynniki predysponujące do rozwoju miażdżycy:

– mała aktywność fizyczna

– wiek pomenopauzalny u kobiet, u mężczyzn wiek powyżej 45 roku życia

– występowanie miażdżycy wśród rodziny pacjenta

– nadciśnienie tętnicze

– dieta z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych

– cukrzyca

– nadwaga

– podwyższony poziom trójglicerydów i frakcji LDL cholesterolu

Miażdżyca tętnic wieńcowych

Schorzenie to prowadzi do wystąpienia choroby wieńcowej i w konsekwencji do zawału serca. Niedokrwienie mięśnia sercowego jest odczuwalne pod postacią duszności spowodowanych wysiłkiem fizycznym, a z czasem zwykłe codzienne aktywności zaczynają wywoływać nieprzyjemne odczucia.

Miażdżyca naczyń mózgowych i tętnic szyjnych

Zwężenie naczyń doprowadzających krew do mózgowia, prowadzi do udaru niedokrwiennego oraz zaburzeń neurologicznych. U seniorów miażdżyca naczyń mózgowych może wywołać objawy otępienne, czyli zaburzenia funkcji umysłowych. Zwężenie tętnic szyjnych prowadzi do występowania bólów głowy i omdleń.

Miażdżyca tętnic kończyn dolnych

Zaczopowanie światła naczyń w nogach skutkuje pojawieniem się przewlekłego niedokrwienia kończyn dolnych. Stan ten objawia się nadwrażliwością na niską temperaturę otoczenia, drętwieniem
i mrowieniem w nogach. U seniorów z czasem dochodzi do rozwoju chromanii przestankowych, czyli bólu towarzyszącego chodzeniu i ustępującego po zatrzymaniu się.

 

Jakie czynniki związane z dietą mogą doprowadzić do wystąpienia miażdżycy?

– zbyt duża ilość cholesterolu w pożywieniu

– wysokoenergetyczna dieta

– zbyt duża zawartość tłuszczu w posiłkach

– zawartość cukrów prostych powyżej 10% ogólnego zapotrzebowania energetycznego

– niedobór witamin antyoksydacyjnych oraz błonnika

 

Cholesterol w osoczu krwi łączy się z białkami i tworzy lipoproteiny HDL oraz LDL:

– Frakcja HDL odpowiada za odprowadzanie nadwyżki cholesterolu z narządów do wątroby.

– Frakcja LDL przenosi cholesterol z wątroby do innych tkanek.

 

Podnieść poziom HDL można poprzez:

– codzienną gimnastykę

– rezygnację z palenia papierosów

 

Na obniżenie stężenia HDL wpływa:

– nadwaga i otyłość

– udział węglowodanów w diecie powyżej 65% dziennego zapotrzebowania energetycznego

– palenie papierosów

 

Osoby otyłe, cierpiące na cukrzycę często mają podwyższony poziom trójglicerydów w organizmie, co jest czynnikiem sprzyjającym powstaniu miażdżycy. Hipertrójglicerydemia może prowadzić do powstania zakrzepów we krwi i w konsekwencji dochodzi do zatkania naczyń krwionośnych.

 

Zalecenia w diecie antymiażdżycowej:

  • Zwiększenie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które znajdziemy
    w tłustych rybach morskich, orzechach włoskich i ziemnych.
  • Spożywanie pokarmów z dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
    omega 6, które występują w oleju słonecznikowym, kukurydzianym.
  • Zredukowanie ilości cholesterolu w diecie do maksymalnie 300 mg na dobę.
  • Obniżenie ilości węglowodanów w jadłospisie do 50%.
  • Unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (np. białe pieczywo i makarony, słodycze, słodzone soki), które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi.