Morwa biała – właściwości lecznicze

Morwa to drzewo o licznych właściwościach leczniczych, z którego wykorzystuje się zarówno owoce, jak i korę, liście, a nawet korzenie. Najpopularniejsza odmiana tej rośliny to morwa biała, ale morwie czarnej również niczego nie brakuje pod względem korzystnego wpływu na organizm. Wyciągi z roślin możemy często znaleźć w suplementach dla diabetyków oraz środkach przyśpieszających odchudzanie.

Morwa – charakterystyka rośliny

To sporych rozmiarów drzewo liściaste, dorastające do wysokości 10-15 metrów pochodzi z Chin. Drzewo może być z powodzeniem uprawiane w Polsce i nie należy do roślin o sporych wymaganiach, jednak młode sadzonki warto okrywać na zimę, gdyż są podatne na przemarzanie, zwłaszcza przy bardzo niskich temperaturach. Morwa lubi miejsca zaciszne, w półcieniu, z glebą o odczynie obojętnym, przepuszczalnym lub piaszczystym, niekoniecznie żyzną. Nieco mniej dostosowana do naszego klimatu jest jedna z licznych odmian morwy – morwa czarna. Znane są również m.in. morwa chińska i czerwona.

Roślina kwitnie na przełomie maja i czerwca, natomiast dojrzałe owoce można zbierać zwykle już w lipcu. Zarówno morwa biała, jak i morwa czarna są cennymi roślinami ozdobnymi, ale posiadają także wartościowe działanie lecznicze.

Właściwości lecznicze morwy

Najpopularniejsze działanie morwy to jej wpływ na poziom cukru w krwi. Morwa biała znajduje zastosowanie jako środek stabilizujący poziom cukru u diabetyków, ponieważ zmniejsza wchłanianie cukrów z pożywienia, a tym samym normuje wydzielanie insuliny. Działanie takie wynika z zawartości związku o nazwie DNJ. Morwa biała występuje w postaci tabletek doustnych dla osób chorujących na cukrzycę. Takie same właściwości wykazują jednak świeże owoce morwy oraz napar z jej liści.

Ze względu na wpływ morwy na poziom cukru znajduje ona zastosowanie także jako składnik preparatów na odchudzanie. Działanie takie wynika z faktu, że morwa pogłębia uczucie sytości po posiłku, co zapobiega przejadaniu się oraz odkładaniu tłuszczu w organizmie.

Poza zastosowaniem przy cukrzycy oraz odchudzaniu istnieją przesłanki, że morwa biała może być skuteczna w przypadku chorób bakteryjnych, wirusowych, a nawet przy chorobie Alzheimera.

Korzystne działanie morwy wynika z jej wartościowego składu, ponieważ surowiec zawiera m.in.:

  • Witaminy z grupy B,
  • Witaminy A i C,
  • Flawonoidy,
  • Taniny.

 

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *