Ruszył sezon truskawkowy, smakosze truskawek proponują przeróżne potrawy z tych przepysznych owoców. Proponujemy mus czekoladowy z czerwonymi owocami.
– 150 gramów gorzkiej czekolady
– 2 łyżki serka homogenizowanego
– 2 białka
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 biszkopty
– kilka truskawek
– kawa/herbata/likier
– mięta
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder i jeszcze chwilkę ubijać, aż zrobią się lśniące. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady dodać 2 łyżki serka homogenizowanego. Wymieszać. Następnie za pomocą delikatnych ruchów do czekolady wmieszać ubite białka. W zależności od upodobań przygotować napar z kawy,mocną słodką herbatę lub smakowy likier i namoczyć w nim biszkopty. Kilka truskawek pokroić w niewielką kostkę i wmieszać do musu czekoladowego. Dwie duże sztuki, pokroić w pionowe plastry, które użyjemy do ozdobienia kieliszka. Na dnie kieliszka układamy namoczony biszkopt. Następnie wokół biszkoptu, opierając o ścianki kieliszka, rozkładamy plastry truskawki. Do środka przekładamy mus czekoladowy i dekorujemy listkami mięty. Przed podaniem schłodzić!