Szukaj

Mus czekoladowy

Ruszył sezon truskawkowy, smakosze truskawek proponują przeróżne potrawy z tych przepysznych owoców. Proponujemy mus czekoladowy z czerwonymi owocami.

– 150 gramów gorzkiej czekolady

– 2 łyżki serka homogenizowanego

– 2 białka

– 2 łyżki cukru pudru

– 2 biszkopty

– kilka truskawek

– kawa/herbata/likier

– mięta

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder i jeszcze chwilkę ubijać, aż zrobią się lśniące. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady dodać 2 łyżki serka homogenizowanego. Wymieszać. Następnie za pomocą delikatnych ruchów do czekolady wmieszać ubite białka. W zależności od upodobań przygotować napar z kawy,mocną słodką herbatę lub smakowy likier i namoczyć w nim biszkopty. Kilka truskawek pokroić w niewielką kostkę i wmieszać do musu czekoladowego. Dwie duże sztuki, pokroić w pionowe plastry, które użyjemy do ozdobienia kieliszka. Na dnie kieliszka układamy namoczony biszkopt. Następnie wokół biszkoptu, opierając  o ścianki kieliszka, rozkładamy plastry truskawki. Do środka przekładamy mus czekoladowy i dekorujemy listkami mięty. Przed podaniem schłodzić!