Stał się w ostatnich latach bardzo popularny, dlatego warto poznać przepis na naturalnie pyszny Hummus.
Danie to przywędrowało dawno temu do Europy, aż z Libii.
Serwowany jest zazwyczaj z pitą, ale u nas można go podawać również z bagietką czy krakersami.
Jego składniki sprawiają, że naturalnie pyszny Hummus jest również niezwykle zdrowy.
Podstawą tej potrawy jest na ogół cieciorka czyli ciecierzyca.
W Polsce to mało popularna roślina, a jest skarbnicą cennych związków.
Hummus może być wspaniałym i prostym daniem w diecie seniora.
Cieciorka czyli włoski groch zawiera w sobie fosfor, potas, witaminy z grupy B, żelazo, błonnik oraz białko bogate w aminokwasy.
Ciecierzycę wykorzystuje się na różne sposoby, w postaci gotowanych nasion, lub przerobionych na mąkę, która jest bezglutenowa.
W kuchni używa się również kiełków cieciorki, młodych pędów i liści.
Najbardziej jednak znaną potrawą, w której skład wchodzi ciecierzyca jest Hummus.
Do wykonania pasty Hummus potrzebujemy następujących składników:
- puszki gotowej ciecierzycy (około 20 dag),
- dwóch zmiażdżonych ząbków czosnku,
- oliwy extra vergin,
- soli morskiej lub himalajskiej,
- opcjonalnie pomidorów suszonych w oliwie,
- soku z cytryny (około 1 łyżeczka),
- pieprzu zmielonego do smaku.
Ciecierzycę należy odcedzić na sitku a następnie zmiksować z łyżeczką soli morskiej lub himalajskiej.
Do masy należy dodawać, nadal miksując, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i oliwę w takiej ilości, by uzyskać gładką masę. Warto dodać dla smaku i koloru pokrojone, suszone pomidorki, odsączone z oliwnej zalewy.
Gotowy Hummus, doprawiony do smaku solą, pieprzem i cytryną, warto posypać posiekaną natką z pietruszki lub kolendrą.
Równie pyszny będzie Hummus podany z mixem sałat na wierzchu, polanym sosem winegret, z małymi pomidorkami koktajlowymi ułożonymi ozdobnie na wierzchu.
Nie zapominajmy o picie, którą należy lekko odgrzać na suchej patelni.
Hummus robiony w domu należy przechowywać w lodówce.
Powinien być zjedzony w czasie nie dłuższym niż trzy dni.
Tyle czasu jest świeży i nadający się do spożycia, ale tak wspaniały Hummus, robiony z naturalnych składników, domowym sposobem, z pewnością nie przetrwa nawet jednego dnia w lodówce i zostanie pochłonięty ze smakiem i z pożytkiem dla zdrowia.