Szukaj

Naturalnie pyszny Hummus

Naturalnie pyszny Hummus

Stał się w ostatnich latach bardzo popularny, dlatego warto poznać przepis na naturalnie pyszny Hummus.

Danie to przywędrowało dawno temu do Europy, aż z Libii.

Serwowany jest zazwyczaj z pitą, ale u nas można go podawać również z bagietką czy krakersami.

Jego składniki sprawiają, że naturalnie pyszny Hummus jest również niezwykle zdrowy.

Podstawą tej potrawy jest na ogół cieciorka czyli ciecierzyca.

W Polsce to mało popularna roślina, a jest skarbnicą cennych związków.

Hummus może być wspaniałym i prostym daniem w diecie seniora.

Cieciorka czyli włoski groch zawiera w sobie fosfor, potas, witaminy z grupy B, żelazo, błonnik oraz białko bogate w aminokwasy.

Ciecierzycę wykorzystuje się na różne sposoby, w postaci gotowanych nasion, lub przerobionych na mąkę, która jest bezglutenowa.

W kuchni używa się również kiełków cieciorki, młodych pędów i liści.

Najbardziej jednak znaną potrawą, w której skład wchodzi ciecierzyca jest Hummus.

Do wykonania pasty Hummus potrzebujemy następujących składników:

  •           puszki gotowej ciecierzycy (około 20 dag),
  •          dwóch zmiażdżonych ząbków czosnku,
  •          oliwy extra vergin,
  •          soli morskiej lub himalajskiej,
  •          opcjonalnie pomidorów suszonych w oliwie,
  •          soku z cytryny (około 1 łyżeczka),
  •          pieprzu zmielonego do smaku.

Ciecierzycę należy odcedzić na sitku a następnie zmiksować z łyżeczką soli morskiej lub himalajskiej.

Do masy należy dodawać, nadal miksując, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i oliwę w takiej ilości, by uzyskać gładką masę. Warto dodać dla smaku i koloru pokrojone, suszone pomidorki, odsączone z oliwnej zalewy.

Gotowy Hummus, doprawiony do smaku solą, pieprzem i cytryną, warto posypać posiekaną natką z pietruszki lub kolendrą.

Równie pyszny będzie Hummus podany z mixem sałat na wierzchu, polanym sosem winegret, z małymi pomidorkami koktajlowymi ułożonymi ozdobnie na wierzchu.

Nie zapominajmy o picie, którą należy lekko odgrzać na suchej patelni.

Hummus robiony w domu należy przechowywać w lodówce.

Powinien być zjedzony w czasie nie dłuższym niż trzy dni.

Tyle czasu jest świeży i nadający się do spożycia, ale tak wspaniały Hummus, robiony z naturalnych składników, domowym sposobem, z pewnością nie przetrwa nawet jednego dnia w lodówce i zostanie pochłonięty ze smakiem i z pożytkiem dla zdrowia.