Okres zimowy to czas na żurawinę, czyli na owoc do zadań specjalnych.
Można kupić świeże, jak i suszone, czy kandyzowane owoce. Te czerwone jagody żurawiny pomagają uporać się z problemami z pęcherzem, zapobiegają próchnicy i hamują rozwój komórek nowotworowych.
Owoc do zadań specjalnych, tak nazywana jest żurawina.
Żurawina pochodzi z terenów Ameryki Północnej.
Jej owoce były używane do różnych celów, zarówno jako środek leczniczy, ale także przedłużający trwałość innych produktów np. mięsa.
Sezon na żurawinę jest bardzo krótki, dlatego najczęściej jest ona spożywana w formie przetworzonej.
Można jednak bez trudu zaopatrzyć się w żurawinę suszoną, dżemy i soki z żurawiny czy preparaty farmaceutyczne zawierające koncentrat z suszonej żurawiny.
Owoce żurawiny od setek lat były cenione jako naturalne remedium na zakażenia układu moczowego.
Żurawina jest bogata w witaminy C, A, B1, B2.
Dostarcza również pektyn, błonnika, węglowodanów oraz wielu mikroelementów, m.in. żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu.
Znaleziono w niej ponadto substancje wspomagające organizm w walce z grypą, a także infekcjami górnych dróg oddechowych.
Jeden ze związków obecnych w żurawinie odkaża gardło oraz jamę ustną, przeciwdziała zagnieżdżaniu się bakterii w nabłonku jamy ustnej.
Dzięki temu zapobiega rozwojowi infekcji.
Można więc powiedzieć, że żurawina działa niczym naturalny antybiotyk.
Żurawina jest szczególnie polecana dla osób starszych. Nie warto sięgać po chemiczne środki.
Kisiel z żurawiny mrożonej lub żurawina suszona, którą można śmiało podjadać przez cały dzień dostarczy organizmowi koniecznych składników do jego poprawnego funkcjonowania i ochroni układ moczowy przed zakażeniem.
Kupujmy więc wszystko co z żurawiną i dbajmy o zdrowie z jej pomocą.