Teraz mamy bardzo dobry czas na dania z papryki. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Proponujemy paprykę nadziewaną mięsem mielonym z ryżem i przyprawami.
Składniki:
4 duże papryki
0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
100g ryżu
jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki ketchupu
pół łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta tymianku
szczypta oregano
szczypta majeranku
sól, pieprz
łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki startego żółtego sera
Papryki myjemy. Odcinamy im główki i wycinamy gniazda nasienne. Solimy i pieprzymy w środku po czym odkładamy na bok.
Ryż gotujemy na sypko i studzimy.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przestudzony ryż, ketchup, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę oraz wszystkie zioła i przyprawy.
Faszerujemy papryki, przykrywamy czapeczką i przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego dolewamy troszkę wody albo bulionu.
Pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Papryki pocięte w poprzek można piec 45 minut- to w zupełności wystarczy.
Na 10 minut przed końcem posypujemy startym serem.Podajemy z sosem pomidorowym albo czosnkowym.