Sezon na pomidory trwa. Najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Bezcenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z pomidorów przetworach i daniach.
-
4 kule mozzarelli
-
160 g szynki prosciutto
-
4 pomidory
-
2 puszki pomidorów pelati
-
sól
-
pieprz
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich
-
2 łyżeczki pesto genovese
Przygotowanie
Pomidory z puszki przekładamy do blendera i miksujemy na gładki sos. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy połowę ziół prowansalskich. Sos wylewamy do czterech naczyń żaroodpornych.
Mozzarelle odsączamy z zalewy, smarujemy odrobiną pesto, a następnie zawijamy dokładnie w plastry szynki prosciutto. Układamy po jednej kuli mozzarelli w naczyniach z sosem.
Pomidory układamy spodem ku górze. Nacinamy skórkę i miąższ, tworząc gwiazdkę (nacięcia nie powinny być zbyt głębokie). Pomidory posypujemy solą, pieprzem i pozostałymi ziołami prowansalskimi i układamy w naczyniu obok mozzarelli.
Naczynia z daniem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 15-20 minut. Podajemy na gorąco.