Szukaj

Pieczona mozzarella w prosciutto z sosem pomidorowym

Sezon na pomidory trwa. Najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Bezcenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z pomidorów przetworach i daniach.

  • 4 kule mozzarelli

  • 160 g szynki prosciutto

  • 4 pomidory

  • 2 puszki pomidorów pelati

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 2 łyżeczki pesto genovese

Przygotowanie

Pomidory z puszki przekładamy do blendera i miksujemy na gładki sos. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy połowę ziół prowansalskich. Sos wylewamy do czterech naczyń żaroodpornych.

Mozzarelle odsączamy z zalewy, smarujemy odrobiną pesto, a następnie zawijamy dokładnie w plastry szynki prosciutto. Układamy po jednej kuli mozzarelli w naczyniach z sosem.

Pomidory układamy spodem ku górze. Nacinamy skórkę i miąższ, tworząc gwiazdkę (nacięcia nie powinny być zbyt głębokie). Pomidory posypujemy solą, pieprzem i pozostałymi ziołami prowansalskimi i układamy w naczyniu obok mozzarelli.

Naczynia z daniem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 15-20 minut. Podajemy na gorąco.