Szukaj

Pieczonki bez ogniska

Pieczonki czyli zapiekanka z ziemniaków z warzywami i boczkiem to danie, które najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, zimą wystarczy piekarnik….

Składniki (na 4 porcje): – około 10 ziemniaków- 2 marchewki- 2-4 cebule- kilka ząbków czosnku- około 250 g boczku (ja użyłam surowy wędzony)- mały burak- sól, pieprz ziołowy- przyprawy (ja użyłam: rozmaryn, tymianek, cząber, majeranek, estragon, kurkuma, czerwona papryka)Buraka i cebulę obieramy ze skórki, resztę warzyw pozostawiamy nieobrane. Wszystko poza czosnkiem kroimy w plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami kolejno od dołu: boczek, ziemniaki, cebula, czosnek, marchew, burak; posypujemy przyprawami i układamy kolejną warstwę/warstwy, każdą posypujemy przyprawami. Można dodać odrobinę oleju. Pieczemy w piekarniku na termoobiegu w 180 stopniach przez około 1,5-2h. Podajemy np. z kwaśnym mlekiem lub maślanką.